Koeien opdrijven met Lenny Kravitz

Als het gaat om kunst, muziek en lekker eten dan heeft mijn woonplaats São Paulo een overschot aan opties. Maar voor natuur zal je deze miljoenenstad toch echt uit moeten. De mogelijkheden zijn dan vrij overzichtelijk. Op zo’n honderd kilometer afstand heb je prachtige stranden. En als je iets verder doorrijdt, kun je een ‘koutje halen’ in de bergen.

In het dorpje Campos do Jordão warmen Brazilianen zich in de winter bij tien graden graag aan een haardvuurtje terwijl ze kaasfondue naar binnen werken. Dat wordt als een ongelooflijke luxe gezien. Maar voor wie dat toch allemaal iets te fris of te vet is, is er nog een derde optie: de boerderij.

Die heet hier natuurlijk geen boerderij, maar ‘fazenda’. En vooral in de omgeving van de stad zijn fazenda’s vaak big business. Of je nu gewoon een dagje de stad uit wil of een lang weekend weg, alles is mogelijk. Met vaak één overeenkomst: de meeste fazenda’s hebben een stevig prijskaartje.

Natuurlijk komt dat grotendeels door een simpel vraag en aanbod: de mooiste fazenda’s zitten vaak weken van tevoren al volgeboekt. En dat in een land waar bijna niemand ooit iets ver van tevoren vastlegt. Behalve blijkbaar een boerderijbezoekje. Dat betekent dat de eigenaren rustig prijzen kunnen vragen van driehonderd euro voor een nacht. Natuurlijk krijg je er voor dat geld heus wel iets voor terug. Maar met het boerenleven heeft al die luxe weinig meer te maken.

Laatst was ik diep in het Braziliaanse binnenland, op een aantal ‘echte’ boerderijen. Luxe was daar eerlijk gezegd ver te zoeken. Ondanks dat het land van deze boeren vaak miljoenen waard is, waren de huizen relatief eenvoudig. De boer verplaatste zich op een afgeragde crossmotor over zijn land, omdat dat nou eenmaal het makkelijkst was. En de lunch bestond, zoals bijna overal in Brazilië, gewoon uit rijst met bonen en een goed stuk vlees. Van eigen land, dat dan weer wel.

Een volledig andere wereld dan de organische Braziliaanse boerderij van Lenny Kravitz. Ja, je leest het goed inderdaad, deze rockster noemt zichzelf tegenwoordig ook ‘fazendeiro’, het Braziliaanse woord voor boer. Zo’n zes jaar geleden kocht hij een enorme fazenda in de buurt van Rio de Janeiro, die hij liet opknappen en verbouwen. Inclusief prachtig zwembad en een fitnessruimte. Voor het Amerikaanse tijdschrift Architectural Digest gaf hij een rondleiding. Te paard heet hij je welkom.

Ik las ergens dat hij het huis in de toekomst ook wil gaan verhuren. Wel jammer dat hij er dan zelf niet bij is. Het leek me wel gezellig, koeien opdrijven samen met Lenny. Dat zou pas echte een unieke ervaring op de boerderij zijn.

Deze column verscheen op 2 mei 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s