Moordenaar van moeder viert Moederdag

Zodra de deur openzwaait, beent ze haastig naar buiten. Langs de fotografen en cameraploegen die onvermijdelijk klaarstaan, elke keer als ze een voet buiten de gevangenis zet. Op zich is dat niet zo gek. Want Suzane von Richthofen is niet zomaar een Braziliaanse gevangene, ze is één van de bekendste van het land. En als zij tijdelijk verlof krijgt, dan is dat automatisch nieuws.

Met haar lange donkerblonde haren ziet ze er misschien niet uit als een zware crimineel. Maar schijn bedriegt. De nu 35-jarige Suzane zit namelijk een gevangenisstraf uit van 39 jaar.

Samen met haar welgestelde ouders en haar broertje Andreas woonde Suzane in een villa in São Paulo. Ze stammen af van de Duitse adellijke familie Von Richthofen, met als beroemdste lid Manfred von Richthofen, de gevechtspiloot uit de Eerste Wereldoorlog die beter bekend staat als de ‘Rode Baron’. Suzane’s vader emigreerde naar Brazilië en ontmoette daar haar moeder. Ze leken een normaal en gelukkig gezin. Totdat Suzane op 15-jarige leeftijd haar vriendje Daniel Cravinhos leerde kennen.

Eerst hadden haar ouders daar niet zoveel problemen mee, maar dat veranderde toen Suzane steeds meer geld van haar ouders wilde lenen voor Daniel. Bovendien zou Suzane door hem drugs zijn gaan gebruiken. Uiteindelijk verboden haar ouders de relatie. Maar dat weerhield Suzane en Daniel er niet van om elkaar te zien.

Het koppel had daar zelfs zoveel voor over dat Suzane besloot om haar ouders uit de weg te ruimen. Op die manier zou ze ook haar ruime erfenis kunnen opstrijken. Daniel en zijn oudere broer Christian moesten daarvoor het vuile werk opknappen.

Op 31 oktober 2002, een paar dagen voor haar 19e verjaardag, schakelde Suzane het alarmsysteem van het huis uit. Ze liet Daniel en Christian binnen, die naar de kamer gingen waar haar ouders lagen te slapen. Zij werden in bed door de twee broers met ijzeren staven op hun hoofd geslagen en met handdoeken gewurgd.

Het drietal probeerde de moord op een roofoverval te laten lijken. Maar de politie vermoedde al snel dat er iets anders aan de hand was, ook door de koele en laconieke houding van Suzane. Uiteindelijk werden ze alle drie opgepakt en veroordeeld: Christian tot 38 jaar en Suzane en Daniel tot 39 jaar gevangenisstraf.

De Brazilianen waren geschokt over het feit dat een ogenschijnlijk onschuldig meisje in staat was om haar eigen ouders te laten vermoorden. En nog altijd houdt Suzane de gemoederen bezig.

In 2015 werd ze overgeplaatst naar een semi-gesloten instelling. Dat betekent dat ze een paar keer per jaar op verlof mag. Tijdens de kerstdagen bijvoorbeeld. En met Pasen. Maar ook met Moederdag. En dus mocht Suzane gisteren de gevangenis voor een week verlaten. Tot grote verbazing van de Brazilianen. Want hoe kan het dat je je eigen moeder laat vermoorden en vervolgens vanwege Moederdag op verlof mag?

Natuurlijk begrijp ik hoe het rechtssysteem werkt. Dat een gevangene bij goed gedrag recht heeft op verlof. En dat dat juist kan bijdragen aan een goede terugkeer in de maatschappij. Het probleem is dat deze verlofmomenten in het Braziliaanse rechtssysteem niet flexibel zijn. Een enigszins persoonlijke aanpak is blijkbaar geen optie. En dat leidt dus tot bizarre situaties: zoals Suzane von Richthofen die het recht heeft om komende zondag Moederdag te ‘vieren’.

Deze column verscheen op 9 mei 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s