Plotseling gaat de auto voor me vol op de rem. De reden is overduidelijk. Naast de weg staat een paal met een grijze kast eraan. En natuurlijk een camera die op de weg gericht staat. De bestuurder voor me wil duidelijk geen risico nemen en met dertig kilometer per uur kruipt hij over de weg waar je gewoon vijftig mag rijden. Om eenmaal buiten beeld weer onmiddellijk weg te sprinten met tachtig.
In Brazilië gelden vaak twee snelheden in het verkeer: te hard of te zacht. Op de een of andere manier lijken de meeste automobilisten niet te begrijpen dat het ook gewoon een optie is om de maximumsnelheid te rijden. Wat dus vaak als gevolg heeft dat ik me of een snelheidsduivel voel, of juist een slak die aan alle kanten wordt ingehaald. Terwijl ik simpelweg een poging doe om de bordjes te volgen.
Dat veel mensen panisch zijn om misschien geflitst te worden, blijkt wel uit het feit dat iedereen bij elk teken van een flitspaal vol op de rem gaat. Wat daardoor natuurlijk juist zorgt voor gevaarlijke situaties in het verkeer.
Voor president Bolsonaro zijn de flitsers een doorn in het oog. En dus kondigde hij een paar weken geleden vol trots op Twitter aan dat hij de installatie van achtduizend flitspalen had tegengehouden. “We weten dat de grote meerderheid van deze palen alleen als doel hebben om geld te laten terugvloeien naar de overheid”, zo schreef hij erbij.
Ik gok dat veel Brazilianen dat nieuws juichend ontvingen. Het betekent natuurlijk dat ze een stuk minder kans hebben op een boete. En daardoor ook veel minder kans op punten op hun rijbewijs. Die misschien nog wel veel vervelender zijn dan de boetes zelf.
Het maximum aantal punten dat je hier in één jaar mag halen is twintig. Anders raak je je rijbewijs tijdelijk kwijt. Rijd je tien kilometer te hard, dan heb je er al vier te pakken. En zelf parkeerde ik ooit mijn auto twee meter te dicht bij de straathoek waardoor hij werd weggesleept. Bam, meteen zes punten erbij. Die twintig punten kwamen toen opeens wel akelig dichtbij.
Bolsonaro wil nu behalve minder flitsers, ook graag een verdubbeling van het puntenaantal. Zodat je je rijbewijs pas bij veertig punten hoeft in te leveren. Op zich vind ik het natuurlijk best fijn als ik minder risico loop om mijn rijbewijs kwijt te raken. Maar niet als dat betekent dat mensen straks nog meer overtredingen gaan maken. Nu al overlijden jaarlijks zo’n 37.000 Brazilianen door verkeersongelukken. Specialisten zijn bang dat dat er alleen maar meer worden.
Zelf was president Bolsonaro afgelopen weekend vooral voor zichzelf een gevaar voor op de weg. Hij besloot tijdens een motorritje op zijn helm verkeerd op zijn hoofd te zetten, waardoor hij zijn gezicht niet bedekte. Zeven punten voor de president.
Deze column verscheen op 25 april 2019 op de website van RTL Nieuws