De dood van zwerfhond Vlekje

Wanneer word je geraakt door nieuws? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Toch zijn er een aantal manieren om het te voorspellen. Binnen de journalistiek zijn bijvoorbeeld verschillende regels. Zo geldt dat hoe dichterbij het nieuws plaatsvindt, hoe groter de betrokkenheid van het publiek is.

Als Nederlanders bij het nieuws betrokken zijn, dan maakt de afstand weer minder uit. En gaat het om kinderen of beroemdheden dan zullen kijkers ook sneller meeleven.

Maar er is nog een belangrijke categorie nieuws die mensen vaak enorm raakt: dierenleed. Dat geldt voor Nederland, maar ook voor Brazilië, zo merkte ik vorige week.

In Brazilië kwamen vorig jaar ruim 63.000 mensen door geweld om het leven. Een absurd hoog aantal, en een getal waar enorm veel menselijk leed achter schuilgaat. Dat vinden veel mensen natuurlijk verschrikkelijk. Maar het was de dood van een hond die nu echt voor grote ophef zorgde.

Zwerfhond Vlekje, zoals hij inmiddels wordt genoemd, zou al een paar dagen bij de parkeerplaats van een Carrefour supermarkt hebben rondgehangen. Een beveiliger van de winkel joeg de hond weg met een aluminium staaf. Dat werd vastgelegd door bewakingscamera’s. Op de beelden is te zien hoe de beveiliger achter Vlekje aan rent met de staaf in zijn hand. Vervolgens loopt het dier mank en bloedend langs de supermarkt. Medewerkers van de dierenbescherming komen ter plaatse en de hond valt flauw. Vlekje overlijdt later aan zijn verwondingen.

De beelden van de mishandeling gingen al snel het internet over. Vrijwel alle Braziliaanse media, van kwaliteitskranten tot obscure websites, berichtten over de dood van Vlekje. Bijna twee miljoen mensen tekenden een petitie waarin ze eisten dat de daders gestraft zouden worden. Beroemde Brazilianen riepen op tot gerechtigheid voor de hond. Op verschillende plekken in het land werd voor de deur van supermarkt Carrefour gedemonstreerd. En er werd opgeroepen tot een boycot van de winkelketen.

Het lot van Vlekje is natuurlijk afschuwelijk. Daarover is geen twijfel mogelijk. Maar door deze heftige reacties werd ik eerlijk gezegd toch verrast. Ik wist al dat Brazilianen enorme hondenvrienden zijn. Maar het blijft me fascineren dat dierenleed vaak meer impact heeft dan menselijk leed. Zelfs in een land waar schietpartijen, verdwaalde kogels en onschuldige menselijke slachtoffers helaas dagelijkse kost zijn.

Deze column verscheen op 13 december 2018 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s