De prijs van schoonheid

Het maakt niet uit of je in een rijke wijk bent, of in een arme favela. In Brazilië is er één ding waar je nooit lang naar hoeft te zoeken: een schoonheidssalon. Want arm of rijk, je uiterlijk hoort altijd goed verzorgd te zijn. Zelfs tijdens de economische crisis van de afgelopen jaren bleef de schoonheidsindustrie in Brazilië dan ook groeien.

Nu geloof ik dat ik me over het algemeen best goed verzorg. Maar toch voel ik me tussen Braziliaanse vrouwen vaak een beetje een slons. Zo verzuchtte een Braziliaanse vriendin een keer dat ze echt dringend naar de manicure moest. “Moet je kijken! Mijn handen zien er niet uit.” Ik zag alleen maar tien keurig geknipte en gevijlde nagels.

Zelf in de weer gaan met nagellakjes, zoals ik vaak doe, is eigenlijk niet de bedoeling. Dat laat je door een professional doen. En dus puilen de salons vooral in het weekend uit van de dames die hun handen en voeten laten verzorgen, hun haren laten föhnen en soms nog wat lichaamsdelen willen laten harsen. De fameuze Brazilian wax heet natuurlijk niet voor niets zo.

En niet alleen volwassen vrouwen gaan naar de schoonheidssalon, ook hun kroost kan al terecht in speciale kindersalons. Daar kunnen ze uiteraard hun haren laten knippen, föhnen en invlechten. Maar je ziet er ook peuters al geduldig wachten tot hun nageltjes droog zijn.

Toch is goede uiterlijke verzorging soms niet genoeg om aan het schoonheidsideaal te voldoen. Rondingen, daar houden ze van in Brazilië. Maar niet iedereen wordt daarmee geboren. En dus laten Brazilianen ook graag aan hun lichaam sleutelen. Alleen in de Verenigde Staten worden nog meer cosmetische ingrepen uitgevoerd.

Op die ingrepen rust over het algemeen geen taboe. Integendeel, veel vrouwen zijn er juist trots op dat ze iets hebben laten doen. Je kunt een Braziliaanse vrouw meestal rustig vragen of ze soms haar borsten of billen heeft laten vergroten of haar lippen heeft laten opspuiten.

Braziliaanse plastisch chirurgen staan zelfs bekend als pioniers in hun vakgebied. Maar aan zo’n operatie bij de beste artsen, hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Terwijl de druk om aan het schoonheidsideaal te voldoen door alle vrouwen wordt gevoeld.

Om het perfecte lichaam te krijgen, nemen sommige Brazilianen dan ook grote risico’s. Bijvoorbeeld door te kiezen voor goedkopere, clandestiene artsen. En dat is niet zonder gevaar. Regelmatig komen er berichten voorbij van vrouwen die door illegale ingrepen zijn overleden. Zoals de 46-jarige Lilian Calixto die in juli stierf nadat ze een bilvergroting had laten doen door Denis Furtado, die bekendstaat als dokter Bumbum, de billendokter.

Dokter Bumbum werd opgepakt en zit nog altijd vast. Maar sindsdien kwamen al verschillende andere vrouwen om het leven na clandestiene ingrepen. De hoogste prijs, voor een beetje extra schoonheid.

Deze column verscheen op 20 december 2018 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s