‘Wij willen het leger!’

Ik weet niet zo goed of ik er nu om moet lachen of huilen.

Deze week zag ik op Facebook een video van een Braziliaanse familie langskomen. Een man en een vrouw met zo te zien hun dochter en kleinzoon. Gehuld in camouflageshirts marcheren ze op de plaats. Intussen zingen ze luidkeels het zogeheten ‘lied van het Braziliaanse leger’.

In de kleuren van ons uniform
Straalt de glorie
Licht de overwinning op

Het is zo gênant dat ik bijna denk dat het wel een grap moet zijn. Maar deze mensen lijken bloedserieus. Hun boodschap is: het leger moet ingrijpen om Brazilië van de ondergang te redden.

Als ik doorklik kom ik op een aantal Facebookpagina’s waar meer mensen oproepen tot militaire interventie. ‘Weg met de communistische overheid’ en ‘Steun onze militairen! Zij zullen ons Brazilië redden!’, staat er. Het lijkt vooral een stel gekken bij elkaar, maar samen zijn deze pagina’s toch al snel goed voor enkele tienduizenden likes.

Tijdens de anti-regeringsprotesten in maart en april was deze groep mensen me ook al opgevallen. Toen hielden ze borden omhoog met daarop de tekst ‘Militaire interventie, nu!’. En om het nog erger te maken zag ik zelfs een bordje in het Duits langskomen met ‘Wir wollen das Militär!’, ofwel ‘wij willen het leger!’

Deze groep Brazilianen is er heilig van overtuigd dat alles beter was tijdens de militaire dictatuur. Na de militaire coup in 1964 had het leger 21 jaar lang de macht in Brazilië. Een tijd waarin tegenstanders van het regime werden opgepakt, gemarteld en soms zelfs vermoord.

Maar volgens de groep mensen met heimwee naar deze tijd, was het vooral een periode waarin Brazilië zich ontwikkelde. Waarin wegen en vliegvelden werden gebouwd. En waarin het land in hun ogen vooral vooruitging, op een georganiseerde manier. Het is maar hoe je het bekijkt…

De huidige president Dilma Rousseff is in ieder geval hun grote nachtmerrie. Dat uitgerekend een vroegere linkse guerrillastrijdster nu aan het hoofd van het land staat, vinden deze legerliefhebbers verschrikkelijk. Ze zien haar nog altijd als een terrorist.

Nu de kritiek op Dilma vanuit het hele land oorverdovend is – slechts 7,7 procent van de Brazilianen steunt de president nog nu haar partij het middelpunt is in een grote corruptieaffaire – laten ze dan ook steeds vaker van zich horen. Met als gevolg dus tientallen bizarre video’s op Facebook.

Natuurlijk begrijpen de meeste Brazilianen ook wel dat een terugkeer naar de dictatuur niet wenselijk is. Sterker nog, tijdens de protesten in maart werden de voorstanders van een militaire coup zelfs uitgejouwd door andere demonstranten. Demonstranten die ook niets van Dilma moeten hebben, maar toch een stuk meer voelen voor een democratische oplossing.

Voor een militaire coup hoeven ze in Brazilië dan ook echt niet bang te zijn. En hoe droevig ik ook word van de filmpjes die ik voorbij zie komen, het is misschien wel beter om er dan maar heel hard om te lachen.

Deze column verscheen op 23 juli 2015 op de website van RTL Nieuws.


Een reactie op “‘Wij willen het leger!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s