Don’t cry for Cristina

Het zit de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner de laatste tijd niet mee. Economisch gezien loopt het niet bepaald lekker in het Zuid-Amerikaanse land. Het consumentenvertrouwen is sterk gedaald, investeerders laten Argentinië links liggen en de inflatie loopt intussen steeds verder op. Volgens schattingen is de inflatie op dit moment zelfs 25 procent, hoewel de regering weigert om dat toe te geven.

Hierdoor is de populariteit van CFK, zoals de president ook wel wordt genoemd, steeds verder onder druk komen te staan. De verkiezingen van vandaag, waarbij de Argentijnen nieuwe leden voor het parlement en de senaat kiezen, zullen waarschijnlijk dan ook grote gevolgen voor haar hebben.

De aanloop naar de verkiezingen verliep al niet bepaald soepel voor Kirchner. Zo leed haar partij bij de voorverkiezingen in augustus grote verliezen. En tot overmaat van ramp moest de president een aantal weken geleden plotseling onder het mes. In augustus was ze namelijk gevallen en de artsen hadden een bloeding in haar hersenen ontdekt.

De operatie op 8 oktober verliep voorspoedig, maar sindsdien heeft Cristina absolute rust gehouden, zelfs op Twitter (de president is normaal gesproken een fanatieke twitteraar, zoals ik eerder al beschreef in mijn column ‘De hondjes van de Argentijnse president‘).

De afwezigheid van Kirchner in de aanloop naar de verkiezingen van vandaag betekende slecht nieuws voor haar partijleden. In de peilingen staat de partij er niet goed voor. En dat heeft ook gevolgen voor de president zelf. Een verlies van haar meerderheid in het parlement betekent namelijk dat ze een eventuele herverkiezing in 2015 wel op haar buik kan schrijven. Want een president in Argentinië kan momenteel maximaal één keer worden herkozen. Om dat te veranderen moet de grondwet worden aangepast, maar daarvoor is een tweederde meerderheid in het parlement nodig. Niemand gaat er vanuit dat haar partij dat nog haalt; een meerderheid zal al lastig genoeg worden.

En dat terwijl Cristina Fernández de Kirchner een paar jaar geleden nog met ruime steun werd gekozen tot president van Argentinië. In 2007 volgde ze haar man Néstor Kirchner in deze functie op. Een vergelijking met die andere populaire Argentijnse, Eva Perón, beter bekend als ‘Evita’, was al snel onvermijdelijk. Evita werd beroemd als vrouw van president Juan Perón. Later werd ze onsterfelijk gemaakt in de gelijknamige musical en film. Wie kent nu niet de wereldhit ‘Don’t cry for me Argentina?’

Cristina Kirchner, zelf aanhanger van het peronisme, speelt graag in op de vergelijking tussen haar Eva Perón. Maar het is een feit dat Cristina veel machtiger is dan Evita ooit is geweest. De vraag is alleen: hoe lang nog?

Toen Néstor Kirchner in 2010 plotseling overleed aan een hartaanval, bleef Cristina alleen achter. Sindsdien gaat de excentrieke president altijd en overal in het zwart gekleed. Tijdens de presidentsverkiezingen in 2011, vlak na de dood van haar man, huilde Argentinië nog samen met weduwe Kirchner. Die boekte vervolgens een glansrijke overwinning en werd zo de eerste vrouwelijke Latijns-Amerikaanse president die werd gekozen voor een tweede termijn.

Toen Kirchner eerder deze maand werd geopereerd, leefden veel Argentijnen opnieuw vol overtuiging mee met ‘hun’ Cristina. Maar op dit moment is de sympathie van het Argentijnse volk niet genoeg meer. Deze verkiezingen zullen daarom zeer waarschijnlijk het begin van het einde van het tijdperk Kirchner inluiden. De tranen voor Cristina zijn opgedroogd. Nu de economische situatie steeds verder verslechtert, hebben de Argentijnen genoeg andere zaken om over te huilen.

Deze column verscheen op 27 oktober 2013 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s