De hondjes van de Argentijnse president

Op dinsdagavond 2 juli krijgt de Argentijnse president Cristina Kirchner een telefoontje van een collega. “Dag Rafa, hoe gaat het met je?” Het is de president van Ecuador, Rafael Correa. “Weet je niet wat er aan de hand is?”, vraagt Correa. Zijn stem klinkt kwaad en bezorgd. “Nee, wat is er?”. Kirchner komt net uit een vergadering en heeft geen idee waar hij het over heeft. “Cristina, ze houden Evo en z’n vliegtuig vast en laten hem niet uit Europa vertrekken.”

“Wat, Evo Morales wordt vastgehouden?” De laatste foto die ze zag van de Boliviaanse president Morales, in Rusland, flitst door haar hoofd. “Maar wat is er dan gebeurd, Rafael?”. Kirchner begrijpt al snel dat een aantal Europese landen het luchtruim heeft gesloten voor het vliegtuig van de Boliviaanse president omdat ze vermoeden dat klokkenluider Snowden erin zit.

Minutieus verslag
Ik kan bovenstaand gesprek gemakkelijk reconstrueren. Niet omdat ik er bij was, maar omdat hoofdrolspeelster Kirchner zelf besloot minutieus verslag uit te brengen via Twitter. En vervolgens liet de Argentijnse president haar ruim twee miljoen volgers ook weten hoe haar telefoontje naar president Evo Morales precies verliep. “Ik bel Evo. Aan de andere kant van de lijn zegt hij rustig: ‘Dag collega, hoe is het met je?’ Hij vraagt aan míj hoe het met me gaat!”, schreef Kirchner verbaasd op Twitter.

De Argentijnse president was trouwens niet het enige staatshoofd dat via Twitter op het voorval reageerde. Ook de presidenten van Ecuador en Venezuela deelden hun woede over de gang van zaken in minder dan 140 tekentjes. Geen verrassing, want nergens ter wereld zijn er onder de presidenten zulke Twitterfans als in Latijns-Amerika.

Miljoenen volgers
Volgens een jaarlijks onderzoek naar wereldleiders op Twitter bestond de helft van de top tien in 2012 uit Latijns-Amerikaanse staatshoofden. Deze top tien is gebaseerd op het aantal volgers dat de leiders hebben. President Obama staat eenzaam aan de top met ruim 24 miljoen volgers ten tijde van het onderzoek (december 2012).

Op nummer 2 staat wijlen president Hugo Chávez van Venezuela. Ondanks zijn overlijden in maart heeft hij nog altijd bijna 4,2 miljoen volgers. Zijn laatste woorden via het medium dateren van 18 februari, ruim twee weken voor zijn sterfdatum: “Ik blijf me vasthouden aan Christus en vertrouwen in mijn artsen en verpleegsters. Altijd doorgaan tot de overwinning!! We zullen leven en overwinnen!!!”

Het grootste verschil met staatshoofden in andere delen van de wereld is dat Latijns-Amerikaanse presidenten een groot deel van hun tweets zelf versturen. Met alle gevolgen van dien. De Venezolaanse president Maduro maakt de leider van de oppositie bijvoorbeeld regelmatig af op Twitter. En Maduro ligt ook overhoop met Uribe, de ex-president van Colombia. Uribe schreef eind maart: “Maduro’s cynisme kent geen grenzen, hij noemt de oppositie ‘de erfgenamen van Hitler'”. Waarop Maduro antwoordde: “Zijn jouw erfgenamen dan beter?”

Tijdverspilling
Het zijn niet alleen de presidenten die in Latijns-Amerika zo actief zijn op Twitter. Het medium is ontzettend populair in veel landen in de regio. Brazilië is na de Verenigde Staten zelfs het land met de meeste twitteraars ter wereld. Gek genoeg hoort de Braziliaanse president, Dilma Rousseff, daar juist niet bij. Ze heeft wel een account, inclusief bijna twee miljoen volgers. Maar na haar verkiezing in 2010 is ze al snel gestopt met tweeten. Volgens één van haar assistenten vindt de Braziliaanse president het tijdverspilling.

Tijdverspilling of niet, Twitter speelde een belangrijke rol bij de protesten in Brazilië afgelopen maand. Met het oog op de Braziliaanse presidentsverkiezingen volgend jaar wordt het misschien dan ook tijd om haar twitteraccount weer af te stoffen en zich bij haar collega’s te voegen. Hoewel het waarschijnlijk goed is als ze eerst even nadenkt over wat ze allemaal de wereld inslingert. Persoonlijk vind ik de ontboezemingen van de Argentijnse president Kirchner op Twitter erg vermakelijk. Zo weet ik intussen hoe haar hondjes eruitzien, waar ze haar lakens koopt èn wat haar favoriete personage van de tv-serie Game of Thrones is.

Maar ik begrijp het best als je dat niet met ons wilt delen hoor, Dilma.

Deze column verscheen op 7 juli 2013 op de website van RTL Nieuws.

Vito, de hond van de dochter van de Argentijnse president Cristina Kirchner
Vito, de hond van de dochter van de Argentijnse president Cristina Kirchner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s