Vijf keer geprikt

Hij deed nog zo zijn best om zijn landgenoten te ontmoedigen om zich te laten vaccineren. Zo maakte de Braziliaanse president Bolsonaro wanneer hij maar kon het vaccin van het Chinese Sinovac belachelijk. En zei hij over het inenten met Pfizer: “Als je in een krokodil verandert, dan is dat je eigen probleem.”

Voor zover we weten heeft de 66-jarige president zichzelf dan ook niet laten vaccineren. Dat is volgens Bolsonaro ook niet nodig, omdat hij het virus vorig jaar heeft gehad. Dat zou voldoende zijn om nu nog beschermd te zijn, aldus de president. Maar het lijkt erop dat de meeste Brazilianen, zelfs een groot deel van zijn fans, het niet met Bolsonaro eens zijn.

Massaal togen de Brazilianen de afgelopen weken en maanden naar de gezondheidsposten om zich te laten inenten. Voor zover dat kon, want op sommige plekken in het land kan nog steeds niet aan de vraag worden voldaan. Desondanks hebben intussen net zoveel Brazilianen als Amerikanen hun eerste dosis gehad.

Op sommige plekken in het land gaat het zelfs nog voorspoediger met inenten. Koploper is mijn woonplaats São Paulo, waar maar liefst 98,5 procent van de inwoners al minimaal één prik heeft gehad. Misschien omdat ze zelf zagen hoe verwoestend het virus kan zijn. Veel mensen die ik ken hier hebben minstens één familielid, collega, vriend of andere bekende verloren aan de gevolgen van Covid-19.

Of misschien, zoals een Braziliaan het grappend op sociale media omschreef: “De antivaxbeweging loopt tegen een groot probleem aan in Brazilië. Brazilianen houden namelijk van gratis dingen, dingen die iedereen doet, en alles waarvan je een goede foto kunt maken voor op je profiel.”

Hoe dan ook, het gaat steeds sneller. Eerder deze maand werden tijdens 34 uur onafgebroken prikken maar liefst een half miljoen jongeren ingeënt in São Paulo. Zelf ben ik overigens eind juni toch maar naar Nederland afgereisd om mijn prikken te halen. Vooral omdat de tweede dosis hier over het algemeen pas na twaalf weken wordt gegeven.

Dat veel maatregelen, afgezien van de nog altijd verplichte mondkapjes, afgelopen week zijn afgeschaft lijkt me dan ook enigszins voorbarig. Experts blijven er ook op hameren dat de pandemie allesbehalve voorbij is. Vooral aangezien de deltavariant hier nu ook oprukt en veel mensen dus nog wachten op hun tweede dosis.

Hoewel er ook weer Brazilianen zijn die hun tweede dosis allang hebben gehad. En het daar niet bij hebben gelaten. Zo zijn er meerdere gevallen bekend van mensen die veel meer dan twee doses hebben genomen en daardoor ‘hypergevaccineerd’ zijn.

Zoals een 48-jarige inwoner van Rio de Janeiro die zich sinds mei maar liefst vijf keer liet inenten: twee keer met Pfizer, twee keer met Coronavac en één keer met AstraZeneca. Hij werd pas gesnapt toen hij deze maand probeerde om een zesde prik te halen. Toch jammer voor hem dat hij zijn bingokaart niet vol kreeg. Maar hopelijk kunnen die prikken nu weer gewoon naar mensen die ze nog echt nodig hebben.

Deze column verscheen op 26 augustus 2021 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s