Skateboardsprookje

Zes jaar geleden sprong de Braziliaanse Rayssa Leal haar bekendheid tegemoet in een helderblauwe feeënjurk. Met haar skateboard maakte ze als zevenjarig meisje een ‘heelflip’, die door skateboardlegende Tony Hawk werd gedeeld op Twitter. Het internet deed de rest. De ‘kleine fee’ ging viral.

Maar daar stopte het sprookje van fee Rayssa nog niet. Ze ruilde haar blauwe jurk uiteindelijk in voor het Braziliaanse tenue en won in Tokio een zilveren medaille. Het succes van de inmiddels 13-jarige Rayssa betoverde meisjes in heel Brazilië. Skateboardlessen zijn plotseling populairder dan ooit. En skateboards voor beginners gaan als warme broodjes over de toonbank.

De kans dat deze meisjes daadwerkelijk in Rayssa’s voetsporen treden, is natuurlijk klein. Maar het is prachtig om het Olympisch effect te zien. Bovendien waren het de afgelopen jaren vaak Braziliaanse vrouwen die met hun succes meisjes inspireerden om sporten te gaan beoefenen, die in het Zuid-Amerikaanse land over het algemeen meer met jongens werden geassocieerd. Zo zorgden de prestaties van de Braziliaanse voetbalvrouwen tijdens de Olympische Spelen in 2016 er ook al voor dat meer meisjes gingen voetballen.

Tijdens diezelfde Spelen bracht ik met de vader van judoka en gouden medaillewinnares Rafaela Silva een bezoek aan hun voormalige wijk: Cidade de Deus, oftewel Stad van God. De favela werd beroemd en berucht door de gelijknamige en gewelddadige film uit 2002. Het leven is er hard en rauw. Niet voor niets verhuisde de familie van Rafaela Silva uit de wijk zodra ze de kans kregen. Tijdens het filmen drukte hij ons op het hart vooral te doen wat hij zei en uitsluitend hem te filmen. Want de heersende drugsbende zat niet op pottenkijkers te wachten.

Volgens haar vader was het judo Rafaela’s redding geweest. Want als je niet aan sport doet raak je volgens hem sneller op het verkeerde pad. Zijn dochters gouden medaille heeft in dat opzicht waarschijnlijk nog een heleboel andere kinderen gered. Want na haar winst stroomden de judoscholen vol. 

Mogelijk gaat kleine fee Rayssa Leal minstens zoveel kinderen helpen. Want mede dankzij haar wordt er in de favela nu ook driftig geskateboard, vooral door meisjes. Dromend van hun eigen skateboardsprookje. En zolang het skateboarden hen een doel geeft in het leven, is er voor een ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ niet eens een Olympische medaille nodig.

Deze column verscheen op 12 augustus 2021 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s