Gevaarlijk fruit

Dat de straten in Brazilië gevaarlijk kunnen zijn, daar was ik al voor gewaarschuwd. Maar goed, dan denk je misschien aan gewapende overvallers of roekeloze chauffeurs. Bij andere gevaren had ik niet stil gestaan. Maar ik kan me nog goed herinneren dat ik ruim acht jaar geleden, vlak na mijn aankomst in Brazilië, in de stad Belém op straat liep. Achter me hoorde ik plotseling een doffe klap op de stoep. En nog eentje. Voordat ik me kon omdraaien knalde er een paar meter voor me ook iets op de stoep. Het regende mango’s!

Fruit is letterlijk overal in dit tropische land. In de gezamenlijke tuin van mijn flatgebouw in São Paulo hangen onder meer passievruchten, bananen en avocado’s. En die rijkheid aan fruit zie je ook terug bij een bezoek aan de supermarkt of de markt. Het verschil tussen een bakbanaan en een ’gewone‘ banaan kende ik altijd al wel. Maar veel verder dan dat ging mijn kennis vroeger niet. Totdat ik in Brazilië ging wonen.

Hier moet je kiezen uit verschillende soorten bananen. Bovendien zijn er meerdere types mango. Is de ene avocado absoluut de andere niet. En blijkt de papaja zoals wij hem kennen eigenlijk maar een klein vruchtje vergeleken met de gigantische exemplaren die hier ook in de winkel liggen.

Toch is er ook een fruitsoort die het hier lekker groeit, maar door bijna niemand wordt gegeten: jackfruit. Oorspronkelijk is deze gigantische vrucht afkomstig uit Azië. Een paar eeuwen geleden deed-ie in Brazilië zijn intrede. En voelde zich meteen thuis hier.

Dat wil zeggen, de hoge bomen verspreidden zich vooral langs de kust als een gek. Maar omdat de boom hier oorspronkelijk niet vandaan komt, verstoort hij volgens sommige wetenschappers de lokale flora en fauna. In het Nationale Park Tijuca, in Rio de Janeiro, zijn om die reden de afgelopen jaren duizenden van de bomen gedood.

De meeste Brazilianen zullen daar niet wakker van liggen. Maar er is wel degelijk een groeiend gezelschap van liefhebbers van de ’jaca‘, zoals ze hem hier noemen. Zo heeft één van hen met hulp van velen zelfs een online kaart gemaakt met daarop de exacte plekken van jackfruitbomen, zodat mensen er eentje in de buurt van hun huis kunnen vinden.

Een waarschuwing is daarbij misschien wel op z’n plek. De vruchten kunnen namelijk tot wel veertig kilo zwaar worden. Eerder dit jaar kreeg een fietser in Rio de Janeiro er eentje bovenop zijn helm. Het was een geluk bij een ongeluk dat hij die droeg. De helm was namelijk kapot, de fietser overleefde het voorval. Dan was de mangoregen die ik meemaakte achteraf gezien toch een stuk minder gevaarlijk.

Deze column verscheen op 13 mei 2021 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s