Vaccins van de wind

Ze vonden het zelf waarschijnlijk een briljant plan, de eigenaren van een busbedrijf in de Braziliaanse stad Belo Horizonte. Een vriend had hen getipt over een verpleegster die tegen betaling van iets minder dan honderd euro per persoon kon zorgen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. 

Hartstikke illegaal natuurlijk, aangezien de kwetsbare groepen in het land hun prik nog niet eens hebben gekregen. Maar dat weerhield hen er niet van om haar in te schakelen om bevriende zakenmannen, politici en hun familieleden in te enten. Ze hadden alleen niet gerekend op alerte buurtbewoners, die de rij auto’s in de avonduren bij een garage van het busbedrijf nogal vreemd vonden. Toen de buren bovendien een dame in een witte jas zagen rondlopen die prikken leek uit te delen, gingen de alarmbellen helemaal af.

Een groot politieonderzoek kwam op gang. De ‘verpleegster’ bleek een bejaardenverzorgster die sinds begin maart al honderden mensen had ingeënt. De vraag was alleen: waarmee? Haar klanten geloofden dat ze een prik van Pfizer kregen. Maar dat vaccin wordt op dit moment nog helemaal niet gebruikt in Brazilië. 

Het kan natuurlijk dat het op een of andere manier illegaal geïmporteerd is. Hoewel het er op dit moment vooral op lijkt dat deze voordringers gewoon een beetje zoutoplossing ingespoten hebben gekregen. Best een dure grap voor honderd euro. Maar eigen schuld dikke bult, zou ik willen zeggen. Dan had je maar op je beurt moeten wachten.

Helaas zijn er ook gevallen bekend van Brazilianen die daadwerkelijk aan de beurt zijn voor hun vaccin, keurig naar de gezondheidspost gaan voor hun prik, maar vervolgens niet gevaccineerd zijn. Hoe dat kan? Uit video’s blijkt dat er meerdere verplegers zijn die op het moment suprême wel een naald in iemands bovenarm zetten, maar vervolgens vergeten het vaccin in te spuiten.

‘Vaccins van de wind’ worden ze genoemd. Of dat per ongeluk gebeurt of dat er sprake is van kwade wil, is niet altijd duidelijk. Maar het kan blijkbaar geen kwaad even extra goed op te letten als je aan de beurt bent.

Deze column verscheen op 8 april 2021 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s