Sorry voor knappe Wonder Woman

Twee jaar geleden, in een wereld waarin Braziliaanse kinderverjaardagen nog gewoon uitgebreid worden gevierd, doe ik in feestzaal vol met gillende kinderen een poging om met een groepje vriendinnen te kletsen. Plotseling komt de gastvrouw, de moeder van het vierjarige feestvarken, naar ons toe lopen. Haar gezicht staat serieus. “Sorry meiden, ik wist niet dat ze er zo uit zou zien”, zegt ze enigszins bedrukt. 

Ik kijk haar vragend aan. “Ik heb een Wonder Woman ingehuurd voor het feestje”, legt ze uit. “Maar ehm, ze is wat knapper dan ik had gedacht.” Ook na deze uitleg valt het kwartje nog niet meteen bij mij. Dat er een dame is ingehuurd als Wonder Woman voor het themafeestje is niet zo vreemd. En dat ze er goed uitziet, lijkt mij ook geen probleem. Een andere vriendin geeft uitleg als ze mijn verwarde blik ziet: “Ze is bang dat onze mannen straks allemaal kwijlend naar haar kijken”, verduidelijkt ze. 

Nog steeds zie ik het probleem eigenlijk niet. Ik voel me nou niet meteen bedreigd door iemand die verkleed is als een stripfiguur. En bovendien gun ik de mannen best iets leuks om naar te kijken, terwijl we zijn veroordeeld om onze zaterdagavond door te brengen op een kinderfeestje met meer dan honderd gasten. Maar de zorgen van de gastvrouw zijn oprecht. En terwijl ik haar waarschuwing als een grapje opvat, is die niet zo bedoeld.

Ik moet deze week weer aan Wonder Woman denken als ik het verhaal lees van de 36-jarige Braziliaanse Najhara Noronha. Volgens Najhara ontving zij vorige week plotseling een e-mail getiteld: verzoek tot gepaste kleding. Daarin werd ze verzocht om geen strakke sportkleding en ultrakorte broekjes meer te dragen in de gemeenschappelijke ruimten van het flatgebouw waar ze woont. Andere koppels zouden zich namelijk ongemakkelijk voelen door haar kledingkeuze. Het bericht was afkomstig van de ‘Vrouwenraad’ van het gebouw.

Op internet reageren veel vrouwen vol verbazing. Maar Najhara blijkt niet de eerste die zoiets meemaakt. Zo schrijft een andere vrouw dat ze een keertje op haar balkon in een beha topje zat te zonnen toen ze via de intercom werd gebeld en te horen kreeg dat het niet toegestaan was om ondergoed te gebruiken op het balkon. Overigens was de bikini die ze daarna aantrok wel toegestaan.

Ik vraag me dan ook af of het puur jaloezie is van vrouwen die bang zijn dat hun mannen met dames als Wonder Woman of Najhara de koffer induiken, of dat een gek soort preutsheid ook een grote rol speelt. Want terwijl de bikini’s hier vaak kleiner dan klein zijn, zul je in Brazilië nooit iemand zich op het strand zien omkleden. Terwijl ik dat afgelopen zomer in Nederland toch meerdere mensen nog rustig en open en bloot heb zien doen. Veel Braziliaanse vrouwen daarentegen proberen zich zelfs in de vrouwenkleedkamer van het zwembad nog compleet te verbergen. Met handdoekjes om zich heen om zelfs hun borsten af te schermen.

Natuurlijk moet iedereen lekker doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Maar ik krijg er zelf nogal de kriebels van als er zo spastisch over wordt gedaan. En leeftijd maakt daarbij blijkbaar ook niets uit. Want zelfs mijn vijfjarige dochter kreeg onlangs al van een vriendinnetje te horen dat het toch wel heel gek was dat ze geen korte broek onder haar jurk droeg.

Deze column verscheen op 25 maart 2021 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s