Netjes wachten op je beurt. Het blijkt voor veel mensen nog altijd lastig. Vooral nu in tijden van corona het verlangen naar een ‘normaal’ leven zo groot is. Waar we ons in eerste instantie vooral druk maakten over de mensen die per se geen vaccin willen ontvangen, is het probleem van mensen die de prik voor hun beurt ontvangen op dit moment dan ook een stuk urgenter. Dat blijkt wel uit de praktijken bij de Nederlandse zorginstellingen, die deze week aan het licht kwamen.
Niet zo gek natuurlijk, zo lang vraag en aanbod nog lang niet in evenwicht zijn. Wereldwijd grijpen mensen – vaak die met macht, geld of allebei – momenteel dan ook hun kans. Zoals de Canadese casinobaas die zich met zijn vrouw voordeed als motelmedewerker. Of de Peruaanse Minister van Buitenlandse Zaken, die deze week opstapte toen bekend werd dat ze vroegtijdig gevaccineerd was.
Soms zijn de pogingen tot voordringen zelfs volledig schaamteloos. Zo probeerde het Braziliaanse Hooggerechtshof in december al zevenduizend doses te reserveren voor alle werknemers. Het verzoek werd omschreven als “een manier om op zo’n kritiek moment in onze geschiedenis bij te dragen aan het land”. Het Braziliaanse RIVM ging gelukkig niet akkoord. Maar het feit dat het verzoek werd ingediend was natuurlijk al te bizar voor woorden.
De Brazilianen voorzien blijkbaar meer problemen, want afgelopen week werd een nieuw wetsvoorstel aangenomen. Iedereen die de vaccinatievolgorde niet respecteert kan een hoge boete of zelfs gevangenisstraf krijgen. Dat geldt ook voor degenen die prikken uitdelen aan mensen die daar nog geen recht op hebben.
Of die maatregelen echt gaan voorkomen dat mensen voordringen, is trouwens nog maar de vraag. Juist als het gaat om mensen met veel macht en geld, dan is de straffeloosheid in dit land vaak opvallend groot. Of misschien nemen ze de boete zelfs wel op de koop toe om hun prikken te krijgen.
Wie in ieder geval niet van plan is om voor te dringen is president Bolsonaro. Hij heeft altijd gezegd geen prik te willen en benadrukte meerdere keren dat het iedereens goed recht is om vaccinaties te weigeren. Dat laatste is overigens niet helemaal waar. Zo zijn Braziliaanse militairen bijvoorbeeld verplicht om zich te laten vaccineren tegen diverse ziektes. Dat zou de president, als voormalig legerkapitein, toch moeten weten.
Ik vermoed dat zijn geliefde militairen er in de toekomst dan ook zeker aan zullen moeten geloven. Maar goed, voorlopig is dat nog niet aan de orde. Bolsonaro heeft namelijk weinig moeite gedaan om vaccins in te kopen. In verschillende grote Braziliaanse steden is deze week dan ook een vaccinatiepauze ingelast omdat de prikken op zijn. Voordringen kan niet eens meer.
Deze column verscheen op 18 februari 2021 op de website van RTL Nieuws