Braziliaanse bubbels

Braziliaanse rum, oftewel cachaça, suiker, limoen en heel veel ijs: dat zijn de ingrediënten van de beroemde Braziliaanse caipirinha. Waarschijnlijk het bekendste drankje dat dit land heeft voortgebracht. De oorsprong is een beetje mistig, maar er gaan verhalen de ronde dat het ooit werd bedacht als medicijn tegen de Spaanse griep. Of dat echt werkte, en of het misschien ook een wondermiddel is tegen corona, dat durf ik te betwijfelen. Maar gevaarlijk lekker zijn ze in ieder geval wel.

Wat minder mensen daarentegen weten is dat er behalve rum en bier ook wijn wordt gemaakt in Brazilië. Een Carménère uit Chili en een Malbec uit Argentinië hebben de meeste Nederlanders wel eens geproefd. Of misschien zelfs wel een Tannat uit het kleine Uruguay. Nu heeft Brazilië niet zo’n kenmerkende druifsoort. Maar er is wel iets anders waarmee ze hoge gooien op de internationale wijnmarkt: bubbels.

Het is trouwens niet zo dat Brazilië een complete nieuwkomer op de wijnmarkt is. Vijfhonderd jaar geleden probeerden de Portugese kolonisten al om lekkere wijnen te produceren. Alleen mislukte dat toen jammerlijk. Het grootste deel van het land is hiervoor namelijk compleet ongeschikt. Te tropisch, te nat, te droog, noem het maar op. 

De Italiaanse immigranten die eind negentiende eeuw arriveerden kozen wel de juiste plek uit: de glooiende heuvels in het zuiden van Brazilië. Vlak bij de grens met Uruguay en Argentinië. De Italianen, waarvan er veel afkomstig waren uit het noorden van het land, uit de buurt van Trentino, brachten hun cultuur van bubbelwijn naar Brazilië. 

Maar hoewel er de laatste jaren steeds meer wijnhuizen zijn bijgekomen, blijven de Braziliaanse bubbels vrij onbekend. Dat blijkt wel uit de volgende anekdote. Toen de Franse oud-president Sarkozy een aantal jaar geleden Brazilië bezocht, kreeg hij van oud-president Lula een glas Braziliaanse bubbels aangeboden. Pijnlijk genoeg complimenteerde Sarkozy hem vervolgens met zijn keus van champagne. Oeps… Maar in ieder geval blijkt er dus niets mis met de kwaliteit van de Braziliaanse bubbels. Sterker nog, ze wonnen er de afgelopen jaren allerlei internationale prijzen mee.

Vanavond trek ik dan ook een flesje bubbels uit eigen land open. Wel eentje zonder alcohol dit keer, vanwege m’n zwangerschap. Proost allemaal! Op een prachtig 2021!

Deze column verscheen op 31 december 2020 op de website van RTL Nieuws


2 reacties op ‘Braziliaanse bubbels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s