Shoppen in de jungle

Misschien zit je nog met smart te wachten op een pakketje dat vandaag op de valreep kan binnenkomen. Of ligt alles intussen ingepakt en wel onder de kerstboom. Met de miljoenen pakketten die afgelopen week werden bezorgd, is de kans in ieder geval groot dat de bezorger de afgelopen tijd ook bij jou wel een keer heeft aangebeld. 

Maar de vanzelfsprekendheid waarmee we tegenwoordig online shoppen, ook voor de pandemie al, geldt op de meeste plekken ter wereld natuurlijk nog niet. Soms is het bezoeken van een winkel al uiterst ingewikkeld. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat straks zelfs de meest afgelegen oorden op aarde door internetwinkels worden bediend. 

In de Braziliaanse Amazone gebeurt dat nu al. Niet per vliegtuig of over de weg, die zijn er namelijk meestal niet. Maar zoals bijna al het transport in die regio gaat: over het water. 

Het was een idee van de achterachterkleinzoon van een Marokkaans Joodse immigrant die in 1887 in Brazilië kwam wonen. Zijn drie kleinzoons richten in de jaren veertig Bemol op, een groot warenhuis in Manaus, de grootste stad van de Amazone. Toen een van hun kleinzoons de zaak in 2018 overnam, besloot hij dat het tijd was voor vernieuwing. Tenslotte hebben mensen in afgelegen dorpjes in de jungle ook behoefte aan mobiele telefoons, matrassen en zelfs kerstdecoraties.

Tot voor kort moesten ze daarvoor in principe zelf de lange reis naar de grote stad maken. Maar sinds Bemol de koopwaar ook online aanbiedt, is dat veranderd. De bestelde producten worden met rivierboten, die altijd al vaarden, naar de klant gebracht. 

Maar hoe laat je mensen online shoppen als ze geen internet hebben? Daar is uiteraard ook aan gedacht. Op de dorpspleinen van de dorpen en stadjes waar de producten geleverd worden, werd WiFi geïnstalleerd. Wie iets koopt op de gratis toegankelijke site, krijgt als bonus extra minuten om te surfen.

Net zoals er een oplossing is bedacht voor het gebrek aan mensen met spaargeld en creditcards. Via de site kunnen mensen tegen nul procent rente kleine leningen afsluiten om hun aankopen te financieren. Een risico wellicht voor de winkel. Net als het feit dat zij verantwoordelijk zijn als er af en toe een pakketje met een smartphone verdwijnt van een van de rivierboten. Maar met de verkoopcijfers die in minder dan twee jaar tijd zijn geëxplodeerd, is dat waarschijnlijk geen groot probleem.

Bezorging op de volgende werkdag is uiteraard wel een beetje ambitieus in dit deel van de wereld. Maar ik vermoed dat de meeste inwoners van de Amazone er weinig problemen mee hebben om een paar dagen – en mogelijk nog langer – te wachten op hun pakketjes. Het is natuurlijk maar net wat je gewend bent.

Deze column verscheen op 24 december 2020 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s