De president die geen vaccin wil

Wereldwijd zitten politici met hun handen in het haar. Want nu het erop lijkt dat we na maanden wachten eindelijk binnen afzienbare tijd gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus, willen steeds meer mensen geen vaccin meer. Ook in Brazilië groeit die groep. Zo wilde volgens een opiniepeiling in augustus slechts negen procent van de Brazilianen niet ingeënt worden. Intussen is dat aantal gegroeid naar 22 procent. 

Maar terwijl regeringsleiders in de meeste landen proberen de bevolking ervan te overtuigen dat vaccineren noodzakelijk is, doet president Bolsonaro daar geen enkele moeite voor. Tenslotte wil hij zelf ook niet ingeënt worden. Dat herhaalde hij deze week nog maar eens. 

De president wil eigenlijk ook dat de Brazilianen een formulier ondertekenen als ze worden ingeënt, waarin ze dan verklaren dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor eventuele bijwerkingen. De minister van Volksgezondheid zei gisteren dat zo’n formulier alleen ondertekend hoeft te worden bij vaccins die goedgekeurd zijn voor noodgebruik.

Maar medisch specialisten noemen het plan hoe dan ook ‘onverantwoordelijk’. In plaats van zorgen bij de bevolking weg te nemen en duidelijk uit te leggen hoe de vaccins tot stand zijn gekomen en dat ze veilig zijn als ze zijn goedgekeurd voor gebruik, zaait Bolsonaro juist graag twijfel. 

En als het gaat om het vaccin van het Chinese Sinovac doet de president er graag nog een schepje bovenop. Daar wil hij al helemaal niets van weten. Bolsonaro is al maanden verwikkeld in een felle strijd met João Doria, de gouverneur van de deelstaat São Paulo, die juist groot pleitbezorger van dat vaccin is.

Een groot deel van de Brazilianen gaat graag mee in de anti-Chinese retoriek van hun president. Want terwijl 73 procent van de bevolking op zich best gevaccineerd wil worden, wil slechts 47 procent het vaccin van Sinovac hebben. Terwijl juist de kans dat die als eerste beschikbaar is, groot lijkt. Want daarvan heeft Brazilië de eerste doses al binnen. 

Uiteindelijk kon de federale regering dan ook niet anders dan het vaccin van Sinovac op te nemen in het nationale vaccinatieprogramma dat gisteren werd gepresenteerd. Opvallend was dat de minister van Volksgezondheid zich tijdens die presentatie hardop afvroeg waarom er zoveel ongerustheid en angst is rondom de vaccins. Hij zei dat er veel verkeerde informatie is over het vermogen van Brazilië om een ​​nationaal vaccinatieprogramma uit te voeren: “Het Braziliaanse volk heeft de capaciteit om het grootste gezondheidssysteem ter wereld te hebben, om het grootste nationale immunisatieprogramma ter wereld te hebben. Wij zijn de grootste vaccinproducenten in Latijns-Amerika.” 

Misschien is het handig als hij nog eens met zijn baas gaat praten. Want dat de Brazilianen het logistiek voor elkaar krijgen, daar twijfel ik eerlijk gezegd niet heel erg aan. Maar hoeveel zin heeft dat als tegen de tijd dat de vaccins bij elke gezondheidspost te halen zijn, bijna niemand ze meer wil?

Deze column verscheen op 17 december 2020 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s