Coronaproof

Terwijl Nederland deze week weer gedeeltelijk op slot ging, worden de teugels hier in Brazilië juist steeds wat verder gevierd. Dat betekende dat ik afgelopen week voor het eerst in lange tijd weer eens met een groepje vrienden op pad was. Allemaal ouders van kleine kinderen, bij wie de sociale isolatie en de sluiting van de scholen niet in de koude kleren was gaan zitten. Het was duidelijk dat sommigen even stoom moesten afblazen over elkaar.

Het is dan ook een riskante situatie, om plotseling maandenlang bovenop elkaars lip te zitten. Helemaal als je bedenkt dat veel mensen in de stad in relatief krappe appartementen wonen. Zonder tuin en zonder extra kamer die als thuiskantoor kan worden gebruikt. Voeg daar nog wat kinderen aan toe die een half jaar thuis hebben gezeten en het mag duidelijk zijn dat veel stellen betere relatietijden hebben gekend.

Dat blijkt ook uit de cijfers. Overal ter wereld wordt natuurlijk al gesproken over een mogelijke scheidingsgolf. Maar terwijl die in Nederland voorlopig nog lijkt uit te blijven, zagen advocaten in Brazilië de afgelopen maanden wel al een flinke toename. Zo gingen in juli dit jaar zestien procent meer stellen uit elkaar dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook meerdere beroemde Brazilianen maakten de afgelopen maanden een einde aan hun huwelijk. Deze week stonden de media hier vol met berichten over het gestrande huwelijk van zanger Gusttavo Lima, die in 2012 nog een eenmalige hit in Nederland scoorde.

Dat nog veel meer mensen een scheiding overwegen, is te zien aan de zoekcijfers op internet. Er was de afgelopen zes maanden een toename van maar liefst 3650 procent van vragen zoals ‘hoe vraag je een scheiding aan?’. Overigens wordt dat de Brazilianen steeds makkelijker gemaakt, want sinds kort kun je je scheiding – zolang er geen rechter aan te pas hoeft te komen – gewoon volledig online regelen. Wel zo makkelijk in deze tijden van corona.

Gelukkig heb ik in mijn directe omgeving nog geen slachtoffers van de scheidingsgolf gezien. Voor mijn vrienden was even stoom afblazen hopelijk voldoende. En mijn eigen huwelijk is volgens mij ook behoorlijk coronaproof. Sterker nog, in plaats van deel uit te maken van de scheidingsgolf, zet ik over een paar maanden hopelijk een heuse coronababy op de wereld. Nu alleen maar duimen dat de tweede coronagolf tegen die tijd niet gaat toeslaan in Brazilië.

Deze column verscheen op 15 oktober 2020 op de website van RTL Nieuws


2 reacties op ‘Coronaproof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s