In naam van God

Bizarre verhalen zijn vaak aan de orde van de dag als je correspondent bent in Latijns-Amerika. Van een moordende politicus meer of minder kijk ik dan ook niet zo snel meer op. Maar het verhaal van de Braziliaanse Flordelis dos Santos de Souza is zo onvoorstelbaar, dat zelfs het plot van een Netflixserie erbij verbleekt.

Tot nu toe leek het leven van de 59-jarige Flordelis vooral een succesverhaal. Ze werd geboren in een favela in Rio de Janeiro, richtte samen met haar echtgenoot een evangelische kerk op, adopteerde ruim vijftig kinderen om hen een beter leven te geven, werd bekend als gospelzangeres, speelde de hoofdrol in een film over haar eigen leven en schopte het met een grote hoeveelheid voorkeursstemmen tot parlementariër.

Maar als je goed kijkt waren er altijd al redelijk wat vreemde zaken. Haar echtgenoot Anderson kwam in haar leven toen hij veertien jaar oud was en Flordelis al dertig jaar. Ze nam de jongen in huis op en hij had een tijdje een relatie met haar biologische dochter Simone. Maar uiteindelijk kregen Flordelis en Anderson samen een relatie en trouwden ze drie jaar later.

Op zo’n jonge leeftijd met je voormalige (schoon)moeder in het huwelijksbootje stappen is op z’n zachtst gezegd al best bijzonder. Dat het stel ruim vijftig kinderen ‘adopteerde’, maakte het gezin al helemaal uniek. Volgens Flordelis ging het om kinderen die haar hulp nodig hadden. Maar van officiële adoptie was in veel gevallen helemaal geen sprake. Niet voor niets zat justitie op een gegeven moment achter het stel aan wegens kinderontvoering. Toch verkocht Flordelis zichzelf juist als redder van deze kinderen.

Maar het beeld van het voorbeeldige gezin dat Flordelis graag schetste, met zichzelf als weldoener aan het hoofd, bleek in de praktijk helemaal niet te bestaan. Volgens getuigen zouden Anderson en Flordelis regelmatig swingclubs hebben bezocht. Niet bepaald in overeenstemming met het perfecte christelijke plaatje dat ze verkocht. Ook zouden ze beiden seks hebben gehad met meerdere van hun ‘kinderen’. En één van de adoptiedochters zou door hen zelfs zijn aangeboden aan pastors die hen vanuit het buitenland bezochten.

Dat kwam allemaal aan het licht door het onderzoek dat werd gestart nadat Anderson vorig jaar werd doodgeschoten in de garage van hun huis bij Rio de Janeiro. Volgens Flordelis ging het om een overval, maar op de bewakingscamera’s bij de poort was niemand te zien.

Je voelt hem misschien al aankomen: volgens de aanklagers is Flordelis het meesterbrein achter de moord. Onenigheid over geld zou het motief zijn geweest. En scheiden was als ‘goede christen’ geen optie, als je het berichtje mag je geloven dat Flordelis naar één van haar kinderen zou hebben gestuurd: “Wat moet ik doen? Ik kan niet van hem scheiden want dan zou ik de naam van God te schande maken.”

Uit het onderzoek bleek dat dit zelfs al de zesde poging was om haar man om zeep te helpen. Eerdere pogingen om hem te vergiftigen, lieten hem alleen op de eerste hulp belanden. Uiteindelijk schoot een van hun zoons Anderson dood. Hij en meerdere andere gezinsleden werden afgelopen maand opgepakt.

Maar Flordelis, die alles ontkent, geniet als parlementariër voorlopig nog immuniteit. De vraag is voor hoe lang. Een ethische commissie buigt zich op dit moment over haar zaak. De gevangenis lijkt eerlijk gezegd simpelweg een kwestie van tijd. Net als de televisieserie over deze dame. Ik ben alleen bang dat ze deze keer niet meer zelf de hoofdrol voor haar rekening kan nemen.

Deze column verscheen op 3 september 2020 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s