‘Abortus ernstiger dan verkrachting’

Er zijn van die dingen die gewoon niet zouden mogen gebeuren. Een tienjarig meisje dat zwanger raakt van haar oom is een goed voorbeeld. En als dat dan toch gebeurt, lijkt het me niet meer dan logisch dat het arme kind in staat wordt gesteld om de zwangerschap te beëindigen. Maar dat is in Brazilië niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat bleek afgelopen week maar weer eens.

Toen een tienjarig meisje eerder deze maand met buikpijn bij de dokter kwam, werd al snel ontdekt dat ze zwanger was. Pas toen durfde ze te vertellen dat haar oom haar al sinds haar zesde misbruikte. Ze had nooit iets gezegd, omdat hij haar had bedreigd.

Nu is abortus in de meeste gevallen illegaal in Brazilië. Maar juist dit meisje kwam er volgens de wet wél voor in aanmerking. Zo mag je in het Zuid-Amerikaanse land namelijk abortus plegen als er sprake is van een open schedel bij de ongeboren baby, als het leven van de moeder in gevaar is en na een verkrachting.

Maar het daadwerkelijk uitvoeren van de abortus bleek nog niet zo eenvoudig. Het meisje was namelijk net iets langer zwanger dan de grens van 22 weken die over het algemeen wordt aangehouden. Niet elk ziekenhuis wilde haar daarom helpen. Bovendien kreeg ze onder meer leden van een evangelische kerk op bezoek die haar probeerden over te halen de zwangerschap gewoon door te zetten.

Uiteindelijk vloog ze zo’n tweeduizend kilometer naar de stad Recife, in een andere deelstaat, om daar haar zwangerschap te beëindigen. Maar felle tegenstanders van abortus kregen daar lucht van. De naam van het meisje en die van het ziekenhuis werden gelekt en de ingang van het desbetreffende ziekenhuis werd geblokkeerd. Uiteindelijk moest het meisje daarom zelfs in de kofferbak en via een zijingang naar binnen worden gesmokkeld. Alsof ze in plaats van het slachtoffer zelf een crimineel was.

En dan te bedenken dat er in Brazilië gemiddeld elk kwartier een meisje onder de dertien jaar wordt verkracht. En dat deze aantallen door de coronacrisis alleen maar hoger dreigen te worden. Met bijbehorende zwangerschappen als gevolg. Niet alleen in Brazilië, maar ook in andere landen in de regio. Cijfers uit El Salvador lieten deze week al zien dat het aantal zwangerschappen van meisjes tussen de 10 en 14 jaar daar de afgelopen maanden met maar liefst 79 procent is gestegen. Overigens is in dat land abortus in alle omstandigheden verboden, ook na verkrachting.

Een groep ultraconservatieve fanaten voelt zich blijkbaar geroepen om het leven van deze meisjes nog verder te verpesten. De aartsbisschop van het bisdom waar de abortus van het Braziliaanse meisje uiteindelijk plaatsvond, haalde het zelfs in zijn hoofd om te zeggen: ‘Als het geweld van de oom die een hulpeloos kind mishandelde ernstig was, dan was de abortus in Recife zeer ernstig.‘

Onbegrijpelijk, als je het mij vraagt. Een abortus na een verkrachting kan nooit een grotere misdaad zijn dan de verkrachting zelf. Ik hoop maar dat het meisje dat ook weet. Haar oom is inmiddels in ieder geval opgepakt. Zelf zal ze bij thuiskomst in haar deelstaat een nieuwe identiteit en bescherming krijgen van de overheid. En daarmee hopelijk een nieuwe kans.

Deze column verscheen op 20 augustus 2020 op de website van RTL Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s