Ballonjagers

Het leek wel een scène uit een film: gewapende criminelen, vermomd als agenten, onderschepten een jaar geleden een goudtransport op de internationale luchthaven bij São Paulo. Ruim 750 kilo goud maakten ze buit. Een lucratieve actie dus.

Toch blijken er ook mensen te zijn die luchthavens proberen binnen te dringen, zonder dat er kilo’s goud te roven zijn. De groep mannen die vorige week het terrein van het internationale vliegveld in Rio de Janeiro opdrong, was bijvoorbeeld op zoek naar een hele andere buit: een luchtballon.

Een uit de hand gelopen hobby, zo kun je het in de meeste gevallen, denk ik, noemen. Vooral in de grote steden Rio de Janeiro en São Paulo zijn er tientallen groepen mannen die het liefst elk vrij moment bij elkaar komen om ballonnen in elkaar te knutselen. Voor hen is het pure kunst en ik moet bekennen dat ze ballonnen er vaak prachtig uitzien.

Maar het blijft niet bij het maken van de ballonnen. Belangrijk onderdeel van deze traditie is het oplaten van de onbemande ballonnen en er vervolgens achter aan te racen en hem weer te ‘redden’ op de plek waar hij neerkomt. Dat kan soms meer dan honderd kilometer verderop zijn.

Die race is niet zonder gevaar. Want het oplaten van de ballonnen is illegaal in Brazilië. Niet zo gek ook: de gevaartes storten soms boven op huizen of middenin de natuur neer. Als er niet snel genoeg wordt ingegrepen kan daarbij flinke brand uitbreken. Zo gaan er soms grote stukken natuurgebied in vlammen op. En een jaar geleden brandde een groot deel van een fabriek in de buurt van São Paulo af nadat er een ballon was neergestort.

Maar voor de ‘baloeiros’ is het een soort topsport om de ballonnen te redden. Rivaliserende groepen proberen zelfs om elkaars ballonnen te pakken te krijgen. Volgens de politie was dat ook het geval bij de ballon die op het vliegveld van Rio terecht kwam. Daarmee viel ruim 800 euro verdienen.

Blijkbaar was dat voor de fanatieke mannen reden om zelfs op de politie te schieten. Maar ik zou zeggen dat het toch een belabberde buit was als je het vergelijkt met 750 kilo goud. Twee ‘baloeiros’ werden uiteindelijk opgepakt. Dan ga je toch best ver voor je hobby.

Deze column verscheen op 30 juli 2020 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s