Als Jezus maar geen homo is

Jezus Christus had seks met een man. Zijn moeder Maria ging vreemd met een egoïstische God. En haar man Jozef heeft het allemaal niet door. Dat is zo’n beetje de kern van de korte kerstfilm ‘De eerste verleiding van Christus’ die in december op Netflix in première ging.

De film werd gemaakt door de Braziliaanse komediegroep Porta dos Fundos. Ik volg hen al jaren op YouTube, waar ze groot zijn geworden. Hun kanaal heeft meer dan zestien miljoen volgers. In korte video’s nemen ze alles en iedereen op de hak. De kerstspecial op Netflix behoort wat mij betreft totaal niet bij hun beste werk, hoewel ze voor een eerdere aflevering zelfs een prestigieuze Emmy wonnen in de Verenigde Staten.

In de nieuwste kerstspecial wordt er een verrassingsfeest georganiseerd voor Jezus om zijn dertigste verjaardag te vieren. De jarige job komt net thuis van veertig dagen in de woestijn met zijn flamboyante vriend Orlando, die overduidelijk maakt dat de twee mannen het bed delen. Ook al wordt het woord ‘homo’ nergens uitgesproken. Oom Vitorio, oftewel God, wil dat Jezus als zijn woordvoerder op aarde gaat optreden. Maar daar heeft zijn neefje weinig zin in. Na een hallucinerende trip komt Jezus alsnog tot inkeer. Maar dan moet hij het opeens opnemen tegen zijn geliefde Orlando, die de duivel Lucifer blijkt te zijn.

Hoewel de duivel als ‘gemene nicht’ wordt neergezet, lijkt de homogemeenschap weinig problemen te hebben met de film. Fanatieke christenen daarentegen stonden meteen op hun achterste benen. Over de hele wereld reageerden ze woedend op de in hun ogen ongekende godslastering. Miljoenen tekenden een petitie om de film van Netflix af te halen.

Op kerstavond werd bij het kantoor van de productiemaatschappij in Rio de Janeiro zelfs een molotovcocktail naar binnen gegooid. En afgelopen week besloot een Braziliaanse rechter dat de kerstspecial van Netflix verwijderd moest worden. Dat deed hij op verzoek van een conservatieve katholieke groep die geschokt was over “het niveau van oneerbiedigheid, agressie en minachting voor het geloof en katholieke waarden”. De beslissing van de rechter werd al snel weer teruggedraaid door zijn collega’s van het Hooggerechtshof.

Toch past de heftige discussie naadloos in de ‘cultuuroorlog’ die sinds het aantreden van de conservatieve president Jair Bolsonaro is opgelaaid in Brazilië. Zo werden er bijvoorbeeld subsidies ingetrokken voor kunstprojecten die de christelijke waarden zouden aantasten. Vorig jaar sprak de president zijn afschuw uit over het populaire Braziliaanse straatcarnaval, dat in zijn ogen een zedeloos festijn is. En Bolsonaro en veel van zijn aanhangers zijn ervan overtuigd dat er een links marxistisch complot bestaat om via het onderwijs en de media de Braziliaanse christelijke cultuur te ondermijnen.

De zogenaamde ‘promotie’ van homoseksualiteit lijkt daarbij de grootste doorn in het oog van conservatieve Brazilianen. Niet voor niets speelde een homopakket dat op scholen zou zijn uitgedeeld – maar nooit echt heeft bestaan – een grote rol tijdens de verkiezingscampagne. En het verklaart de ophef rondom de kerstspecial van Porta dos Fundos. In hun vorige kerstfilm werd Jezus namelijk veel losbandiger neergezet, onaardig zelfs. In tegenstelling tot de brave, enigszins naïeve homoseksueel die hij in de laatste editie was. Maar een jaar geleden hoorde je er bijna niemand over.

Blijkbaar is het minder erg als Jezus een arrogante klootzak is. Zolang hij maar niet homoseksueel is.

Deze column verscheen op 16 januari 2020 op de website van RTL Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s