Een land vol haat

Op de klanken van Eye Of The Tiger loopt hij hard, traint zijn beenspieren en zwaait met gewichtjes. De Braziliaanse ex-president Lula is in bloedvorm. Dat is in ieder geval de boodschap die hij wil overbrengen met een video die hij afgelopen week op Twitter postte.

Een jaar en zeven maanden bracht Lula door in de gevangenis. Daar kwam de oud-president terecht omdat hij veroordeeld werd voor corruptie en witwaspraktijken. Zijn veroordeling zette Brazilië op zijn kop. Het was verkiezingsjaar en Lula stond bovenaan in de peilingen. Maar door zijn veroordeling mocht hij uiteindelijk niet meedoen. Zijn vervanger had niet hetzelfde charisma als de doorgewinterde politicus Lula. En dus ging zijn grote vijand Jair Bolsonaro er uiteindelijk met de winst vandoor.

Enorm pijnlijk voor de oud-president die het land van 2003 tot 2011 leidde en miljoenen Brazilianen uit de armoede haalde. Voor een deel van Brazilië is hij nog altijd een grote held. Miljoenen anderen zien in hem juist de belichaming van het kwaad en geven Lula de schuld van alles wat er de afgelopen jaren verkeerd is gegaan in het land. Zij waren maar wat blij dat hij achter de tralies verdween.

Maar nu is Lula opeens weer vrij. Voorlopig althans. De ex-president mocht de gevangenis vorige week vrijdag verlaten, maar niet omdat hij is vrijgesproken. Lula blijft veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim twaalf jaar. Maar het Braziliaanse hooggerechtshof besloot vorige week dat veroordeelden pas de cel in moeten als ze niet meer in hoger beroep kunnen. Lula kan dat nog wel, en dus stond hij plotseling weer op straat.

Tot woede en ongeloof van zijn tegenstanders en tot grote vreugde van zijn aanhangers. Zij hopen dat door zijn vrijlating de oppositie in Brazilië eindelijk weer serieuze vormen aanneemt. Maar het is nog maar de vraag wat Lula in dat opzicht precies kan gaan doen. En vooral of dat het land gaat helpen. Voorlopig lijkt hij vooral de heftige gevoelens uit het verkiezingsjaar weer eens extra aan te wakkeren.

Lula ging voor het oog van zijn toegestroomde fans namelijk meteen vol in de aanval tegen Bolsonaro. En hij mocht dan wel zeggen dat er in zijn hart alleen plek is voor liefde, daar was weinig van te merken. Terwijl Lula als president vooral een pragmaticus was, lijkt de gevangenis hem weer een stuk radicaler te hebben gemaakt.

Maar nog meer polarisatie is volgens mij wel het laatste wat Brazilië nodig heeft. Hoewel president Bolsonaro er misschien wel blij mee is. Zijn populariteit is de afgelopen maanden flink gedaald. De vrijlating van Lula zal veel ontevreden kiezers er deze week aan herinnerd hebben waarom ze vorig jaar op de voormalig legerkapitein hebben gestemd. Het was namelijk de haat voor Lula die hen in de armen van Bolsonaro dreef.

En Lula mag dan nog zoveel over liefde praten: ik ben bang dat juist die haat voorlopig de sterkere emotie blijft in Brazilië.

Deze column verscheen op 14 november 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s