Lekker praktisch

Ik zie de wereld door ruitjes, tientallen kleine ruitjes. Net als de meeste andere buren in de Braziliaanse torenflat waarin ik woon. Want voor vrijwel alle ramen hier zitten een soort netten gespannen.

Daarmee voorkom je aan de ene kant dat vogels per ongeluk je huis binnen vliegen. En aan de andere kant dat je huisdieren of kinderen uit het raam vallen. Simpelweg de ramen dichthouden is hier vooral tijdens de warme zomers namelijk absoluut geen optie. En dus is de installatie van deze netten verplichte kost om je huis kindvriendelijk te maken.

Als het goed is zijn de netten ijzersterk. Een vriendin vertelde dat de man die ze op haar balkon had geïnstalleerd er zelfs nog even zelf tegen aansprong. Om te laten zien dat het allemaal echt wel veilig was. En dat op de zeventiende verdieping. Dan heb je óf bewonderenswaardig veel vertrouwen in je eigen werk, óf je bent knettergek. Of allebei natuurlijk.

Maar behalve ijzersterk zijn de netten helaas ook foeilelijk. Echt heel blij word ik dan ook niet van mijn ruitjesuitzicht. Maar goed, het is vooral lekker praktisch. En daar houden de Brazilianen van.

Niet voor niets zijn ze hier ook gek op tegelvloeren. Die zijn namelijk zo lekker makkelijk schoon te maken. En ook wit tl-licht doet het hier bijzonder goed. Ik zal nooit de reactie van mijn schoonmaakster vergeten toen ik een wat geler lampje in de keuken had opgehangen. ‘Met dat andere licht kon ik tenminste zien wat ik deed’, zei ze verontwaardigd.

Van het oer-Hollandse spreekwoord ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ zou je volgens mij dan ook prima een Braziliaanse variant kunnen maken. Alleen moet die dan niet gaan over menselijk gedrag, maar over interieur.

Natuurlijk heb je in dit enorme land genoeg prachtig ingerichte restaurants. Maar een groot deel van de Brazilianen kan de prijzen daar helemaal niet betalen en wordt er zelfs een beetje zenuwachtig van als het te ‘chique’ is. Bars met plastic tafeltjes en stoeltjes doen het hier dan ook enorm goed. Uiteraard omdat ze een stuk goedkoper zijn. Maar ook omdat de term ‘gezellig’ zoals we die in Nederland gebruiken, voor een knus ingericht huis, kroeg of hotel bijvoorbeeld, aan veel Brazilianen niet echt lijkt besteed.

Gezellig is het vooral als er een grote fles bier op tafel staat, als al je vrienden en familie er zijn en als de muziek keihard aanstaat. En daar heb je verder niets meer voor nodig dan een plastic stoeltje.

Deze column verscheen op 22 augustus 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s