Overal jeuk

Het is weer eens zover. Mijn onderbenen zijn veranderd in een soort maanlandschap van grotere en kleinere rode bulten. Ze jeuken enorm en dat wordt alleen maar erger als ik krab. Dat weet ik uit ervaring. Want of ik in Brazilië nu naar de jungle ga of naar het strand, mijn benen worden regelmatig omgetoverd in een rood gestippeld kunstwerk.

Als ik op internet zoek naar de dader, verdwaal ik al snel in een jungle van muggensoorten. De omschrijvingen gaan soms vergezeld van afschuwelijke foto’s. Blijkbaar kun je nog veel erger worden toegetakeld dan ik.

Tot mijn verbazing blijken de irritante beestjes de prachtigste namen te hebben: zo zijn er onder meer dansmuggen en glansmuggen. Maar mijn rode bulten zijn waarschijnlijk veroorzaakt door kriebelmuggen of knutten. Die laatste naam klinkt eigenlijk best gezellig, het doet me toch aan ‘knus’ en ‘kneuterig’ denken. Of misschien komt het door de beroemde ijsbeer. Maar knutten zijn allesbehalve gezellig.

Deze kleine beestjes zijn slechts 1 tot 4 millimeter groot, dol op water en bijten graag mensen en dieren. Overigens zijn het alleen de vrouwelijke knutten die alle ellende veroorzaken. Net zoals steekmuggen hebben ze bloed nodig om eitjes te leggen.

Gelukkig krijgen de meeste mensen hooguit een allergische reactie als ze door een knut zijn gebeten. Maar als je pech hebt, kun je hier in Latijns-Amerika ook nog Oropouche-koorts oplopen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over al die andere soorten muggen die je kunnen bijten en ziektes overbrengen. De bekendste is waarschijnlijk malaria.

Deze ziekte komt nog steeds voor in Latijns-Amerika. Vooral Venezuela kampt met grote problemen, doordat de economie is ingestort. Daardoor zijn veel artsen het land ontvlucht en zijn er grote medicijntekorten. Vluchtelingen met malaria brengen de ziekte de grens over naar Colombia en Brazilië. Want als zij daar opnieuw door muggen worden gestoken, kunnen deze muggen de malaria weer overdragen aan gezonde mensen.

Om malaria uit te roeien hoeven muggen dan ook in principe niet gedood te worden. Op het moment dat alle mensen zijn genezen, dan zal er ook geen malaria meer zijn. Tot nu toe is dat slechts in twee landen in Zuid-Amerika gelukt. Zowel Paraguay als Argentinië werden afgelopen jaar door de Wereldgezondheidsorganisatie malariavrij verklaard.

Maar de muggenspray kun je hier dus nog lang niet laten staan. Zelfs als malaria wordt verbannen van het continent, dan zijn er ook nog altijd dengue, zika en gele koorts die voor een hoop ellende zorgen. En de jeuk van de knutten en hun soortgenoten, die sla ik liever ook over. Dus mocht iemand nog een wondermiddeltje weten: ik houd me aanbevolen.

Deze column verscheen op 15 augustus 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s