Communistische watermeloenen

Een winkeleigenaar die de heldenstatus heeft van een popster. Ik geloof niet dat wij die in Nederland veel hebben. Maar de Braziliaanse zakenman Luciano Hang bewijst dat het mogelijk is. Fans willen met hem op de foto en sommige mensen houden het zelfs niet droog als ze hem ontmoeten.

Hang is dan ook zijn eigen wandelende reclamebord. Gekleed in de kleuren van de Braziliaanse vlag, met een groen pak en een gele stropdas, maakte hij vorige maand zijn opwachting bij de opening van een nieuw filiaal van zijn winkelketen Havan.

Zijn winkels zijn net zo excentriek als zijn persoonlijkheid. Ik reed laatst door een klein stadje in het diepe binnenland van Brazilië toen ik plotseling een enorm vrijheidsbeeld zag opdoemen. Een niet te missen teken dat er een winkel van Hang zit. Want op vrijwel alle parkeerplaatsen van de meer dan honderd Havan-winkels in het land staat een replica van het iconische Amerikaanse beeld.

En niet alleen het vrijheidsbeeld voor de deur moet bezoekers aan de Verenigde Staten laten denken. Er zijn ook nog de gigantische gevels, die het Witte Huis moeten voorstellen.

Zakenman Luciano Hang is dan ook een groot fan van de Verenigde Staten en een voorvechter van de vrije markteconomie. Zijn eigen winkelketen begon ooit als een klein textielbedrijf. Intussen kun je het zo gek niet bedenken of het wordt in zijn winkels verkocht: televisies, kleding, speelgoed en nog veel meer. Eigenaar Hang is nu multimiljonair. Sinds dit jaar staat hij zelfs op de lijst van miljardairs van zakenblad Forbes, met een geschat vermogen van ruim twee miljard dollar.

Maar zakendoen alleen lijkt niet genoeg te zijn voor Hang. Hij bemoeit zich ook graag met de Braziliaanse politiek. Hij heeft een hekel aan alles dat met links te maken heeft en laat dat vooral via video’s op sociale media graag aan zijn landgenoten weten. Zo verkleedde hij zich in een gevangenispak als oud-president Lula van de Arbeiderspartij die op dit moment vast zit vanwege corruptie. En Hang hakte op dramatische wijze een watermeloen open, die in zijn ogen symbool stond voor zijn landgenoten die er stiekem communistische ideeën op na houden. Tenslotte is de watermeloen ook ‘socialistisch rood’ van binnen.

Vorig jaar werd Hang er zelfs van beschuldigd dat hij zijn personeel onder druk zou zetten om op de rechtse Jair Bolsonaro te stemmen. Tientallen medewerkers dienden een klacht in. De zakenman zei daarop dat hij zijn personeel natuurlijk niet kon verplichten om op Bolsonaro te stemmen, maar dat iemand die op de linkse presidentskandidaat zou stemmen “het niet zou volhouden als medewerker in zijn competitieve winkels, omdat je daar heel hard moet werken.”

Toen afgelopen zondag in het hele land aanhangers van de inmiddels president Bolsonaro de straat opgingen om hun steun voor de regering uit te spreken, was Hang er uiteraard ook bij. “Wij ondernemers moeten de voorvechters zijn die Brazilië veranderen”, zei hij tegen een Braziliaanse radiozender. Maar hij ontkent dat hij zelf de politiek in wil. Hang ziet voor zichzelf voorlopig vooral een rol als politiek activist weggelegd. Waarbij hij terloops uiteraard ook graag reclame maakt voor zijn bedrijf. Een succesvolle en lucratieve strategie, die hem in de ogen van veel Brazilianen een held maakt.

Dat de rest van de bevolking misschien juist liever niet meer in zijn winkels gaat shoppen, maakt hem dan ook weinig uit.

Deze column verscheen op 4 juli 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s