Glühwein en de polonaise in Brazilië

Dat Brazilianen gek zijn op carnaval weten we denk ik allemaal wel. Maar dat juni ook een feestmaand is in Brazilië, is een stuk minder bekend. Schaars geklede dames op hoge hakken en met verentooien komen er dan niet aan te pas. In plaats daarvan is het in juni tijd voor geruite bloesjes, spijkerbroeken en strooien hoedjes. Vrouwen tekenen sproetjes op hun wangen en maken vlechtjes in hun haar.

Allemaal vanwege de ‘Festas Juninas’, de Junifeesten, waarbij het platteland het centrale thema is. Net als carnaval is het oorspronkelijk een katholieke traditie. Het waren feesten ter ere van Sint Antonius, Sint Johannes en Sint Petrus. Maar ze zijn ook gebaseerd op de Europese Midzomerfeesten. Alleen is het hier juist hartje winter. En in het noordoosten, waar de traditie het sterkst is, vallen de feesten samen met het einde van de regentijd.

Maar ook in mijn woonplaats São Paulo, in het zuiden van het land, worden de Junifeesten driftig gevierd. Voor kinderen zijn er spelletjes die niet zouden misstaan op onze eigen Koningsdag. Soms worden er grote kampvuren gemaakt. Er wordt glühwein gedronken. En natuurlijk wordt er gedanst.

Dat gaat er alleen een stuk minder exotisch en soepel aan toe dan je misschien zou verwachten in Brazilië. Het zijn vooral volksdansen waarbij jongens en meisjes tegenover elkaar staan en aan een soort linedancing doen. En op de school van mijn dochter bevond ik me laatst zelfs in een heuse polonaise.

Een heel speciaal junifeest vindt elk jaar plaats in het stadje Parintins, op een eiland in de Amazonerivier. Het folkloristisch festival Boi Bumbá heeft zich daar ontwikkeld tot een geheel eigen feest waar elk jaar tienduizenden mensen op afkomen. In Parintins draait het allemaal om de legende van een heilige stier die werd gedood en weer tot leven gewekt.

In het ‘bumbódromo’ nemen de teams van de blauwe stier Caprichoso en de rode stier Garantido het elk jaar tegen elkaar op om de legende zo goed mogelijk na te spelen. Het is een groot spektakel dat drie dagen duurt. Tussen de teams heerst een enorme rivaliteit. En ook als bezoeker wordt je gedwongen om te kiezen tussen team blauw en team rood. Grote merken zoals Coca Cola houden daar zelfs rekening mee, door naast hun traditionele rode blikjes ook blauwe blikjes te verkopen.

Al deze volksfeesten zijn ook populair bij Braziliaanse politici, die in juni vaak massaal afwezig zijn in de hoofdstad Brasilia. Mede daardoor loopt een stemming over de belangrijke pensioenhervormingen nu vertraging op. Waarschijnlijk wordt er volgende week pas gestemd. Maar het is nog maar de vraag of iedereen dan wel weer terug is. Want net zoals de Brazilianen van carnaval altijd een feest weten te maken dat zes weken duurt, gaan de Junifeesten op sommige plekken rustig door tot ver in de maand juli.

Deze column verscheen op 27 juni 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s