Nog een strijd om de Formule 1

Na maandenlang touwtrekken was de kogel vorige week eindelijk door de kerk: de Formule 1 komt weer naar Nederland. En niet naar Assen, maar naar Zandvoort. Door die beslissing kunnen de voorbereidingen nu eindelijk echt gaan beginnen. Maar net toen er in Nederland duidelijkheid kwam, begon in Brazilië opeens ook een strijd om de Formule 1.

Jarenlang scheurden de coureurs hier over het circuit van Interlagos in São Paulo. Maar daar zou binnenkort wel eens een einde aan kunnen komen. Het huidige contract van São Paulo om de Grand Prix te organiseren loopt in 2020 af. En Rio de Janeiro hoopt daarvan te profiteren.

Twee weken geleden kondigde de Braziliaanse president Bolsonaro aan dat het evenement voortaan in Rio zal gaan plaatsvinden. Dat zou de enige optie zijn om de Formule 1 in Brazilië te houden, omdat São Paulo het evenement volgens de president niet meer kan betalen. Er zou een enorme schuld zijn.

De aankondiging kwam voor veel mensen als een verrassing. Zelfs de burgemeester en gouverneur van São Paulo reageerden verbaasd in de Braziliaanse media. “We werken sinds vorig jaar aan een vernieuwing van het contract”, zei de burgemeester. “We hebben nog geen weerstand ondervonden tegen contractvernieuwing en bij de onderhandelingen.” Hij ontkende dat er schulden zijn en is niet van plan om de Grand Prix zomaar uit handen te geven.

Afgelopen maand was ik toevallig op het circuit in São Paulo, om een verhaal te maken over Ayrton Senna. Op 1 mei was het namelijk precies 25 jaar geleden dat deze Braziliaanse F1-legende overleed aan de gevolgen van een ongeluk op het circuit van San Marino. Senna was geboren en getogen in São Paulo en begon zijn carrière op de kartbaan bij het circuit.

Maar São Paulo mag dan de stad van Ayrton Senna zijn, president Bolsonaro suggereerde eerder om het nieuwe circuit in Rio de Janeiro naar hem te vernoemen. Ja, je leest het goed. In Rio ligt op dit moment nog helemaal geen circuit. Dat zou in minder dan anderhalf jaar tijd uit de grond moeten worden gestampt, volledig gefinancierd door privaat geld. Een nogal ambitieus plan.

Dinsdag werd het officiële ontwerp gepubliceerd. De naam van het circuit wordt uiteindelijk ‘Rio Motorpark’. Er komt wel een heuse bochtencombinatie die de ‘Senna-S’ gaat heten. Maar of dat Rio Motorpark er echt komt en of de Braziliaanse Grand Prix er ook gaat plaatsvinden, blijft voorlopig nog spannend.

Topcoureur Sebastian Vettel suggereerde om anders gewoon twee races te doen in Brazilië: één in São Paulo en één Rio de Janeiro. Dat zal de Braziliaanse fans als muziek in de oren klinken. Maar realistisch is het natuurlijk niet. Ik zie het nog eerder gebeuren dat beide steden straks achter het net vissen. Misschien moeten we de Braziliaanse raceliefhebbers dan maar in Zandvoort uitnodigen.

Deze column verscheen op 23 mei 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s