Het strand is van iedereen

Hand in hand loopt het stelletje langs de vloedlijn. Ze zijn een jaar of zestig. Hij is gehuld in een piepklein zwembroekje waar zijn imposante ronde buik fier bovenuit steekt. Zij draagt een kleine triangelbikini, die haar billen en borsten grotendeels onbedekt laat.

Het lijkt haar niet te deren dat haar lichaam al jaren geen maatje 38 meer is en de zwaartekracht aan alle kanten heeft toegeslagen. Trots heupwiegt ze over het strand, terwijl ze haar geliefde stevig vasthoudt. Ook hij lijkt zich absoluut niet te bekommeren over zijn buikomvang. Het is prachtig om te zien hoe comfortabel ze zijn met hun eigen lijven.

Op de stranden van Brazilië mogen lichamen getoond worden. Zien en gezien worden, daar draait het om. Wat voor vlees je ook in de kuip hebt. Althans, dat is altijd mijn indruk geweest. Schaamte is dan ook niet bepaald het eerste woord dat in me opkomt als ik denk aan de Braziliaanse strandcultuur.

Toch ervaren helaas niet alle vrouwen dit zo. Want blijkbaar zijn er nog altijd mensen die zich geroepen voelen om andere mensen aan te spreken op hun uiterlijk. Zelfs in Brazilië, waar rondingen bij een vrouw veel meer op een voetstuk staan dan bij ons. Maar dat betekent dus helaas niet dat dikke vrouwen geen last hebben van vooroordelen en discriminatie.

Een groep vrouwen in de Braziliaanse kuststad Salvador was helemaal klaar met de opmerkingen over hun uiterlijk. En dus richtten ze ruim drie jaar geleden hun eigen beweging op: ‘Vai ter gorda’, ‘Er zullen dikke vrouwen zijn’. Een slogan die op elke willekeurige manier kan worden aangevuld. Er zullen dikke vrouwen zijn op straat, in het winkelcentrum en natuurlijk ook op het strand. Waarmee ze vooral willen zeggen: wij zijn hier en we laten ons niet wegjagen.

Door zich te verenigen willen ze andere vrouwen inspireren om hun lichaam ook niet te verstoppen. Daarvoor gaan ze bijvoorbeeld in groepjes in bikini het strand op. Allemaal stralende vrouwen met een maatje meer, die flink wat aandacht trekken.

Dat zij een opvallende verschijning zijn is eigenlijk gek. Want meer dan de helft van de Brazilianen is te zwaar. Eén op de vijf Brazilianen heeft zelfs last van obesitas. Maar ik mag dan genoeg rondingen, bierbuiken en cellulitis zien langskomen op het strand, als ik deze cijfers zie ben ik bang dat een deel van de bevolking zich inderdaad niet in bikini of zwembroekdurft te hijsen.

De boodschap van de vrouwen van ‘Vai ter gorda’ is dan ook duidelijk: je hoeft het niet mooi te vinden, je moet hen respecteren. Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Want uiteindelijk is het strand van iedereen.

Deze column verscheen op 18 april 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s