Eén wens, twee oplossingen

Het was een week vol zinloze schietincidenten: drie doden in een tram in Utrecht, vijftig doden in moskeeën in Nieuw-Zeeland en acht doden op een middelbare school in Brazilië. Onverwachts barbaars geweld kent duidelijk geen grenzen.

Discussies over wapenbezit ook niet. Want in alle gevallen kun je je afvragen hoe het kan dat de daders blijkbaar zonder problemen aan hun wapens konden komen. De premier van Nieuw-Zeeland, dat van de drie landen de soepelste wet heeft, kondigde al snel aan dat daar verandering in gaat komen.

Maar in Brazilië was de discussie veel ingewikkelder. Opvallend genoeg grepen zowel voor- als tegenstanders de schietpartij op een middelbare school in het stadje Suzano aan om hun punt op de agenda te zetten.

Voor wie het verhaal nog niet kent: twee oud-leerlingen van de school openden vorige week woensdagochtend het vuur tijdens de ochtendpauze. Naast een revolver met snellader hadden ze ook een bijl en een kruisboog bij zich. In korte tijd schoten ze vijf leerlingen en twee medewerkers van de school dood. Vlak daarvoor hadden ze al de oom van één van de jongens vermoord.

De daders waren geïnspireerd door de beruchte schietpartij op de Columbine High School in de VS, die in 1999 aan dertien mensen het leven kostte. Net als in Columbine pleegden ook de twee daders in Suzano zelfmoord.

Geweld komt in Brazilië veel voor. In 2017 kwamen er bijna 64.000 mensen door geweld om het leven. Maar schietpartijen op scholen zijn gelukkig zeldzaam. Vrijwel iedereen in het land was het erover eens dat dat vooral zo moet blijven. Maar de ideeën over hoe je dit soort drama’s moet voorkomen lopen volledig uiteen.

Majoor Olímpio, een bekende senator van de regeringspartij, zei vorige week al snel: “Als er een burger met legaal wapen binnen de school was geweest, een leraar, een conciërge, een gepensioneerde agent, dan had hij op zijn minst de omvang van de tragedie kunnen verminderen.” Eduardo Bolsonaro, de zoon van president Jair Bolsonaro en zelf parlementariër, dacht er ook zo over. In een reactie zei hij: “Wapens zijn er niet alleen om te doden, maar ook om je te verdedigen.”

Om die reden wil de regering het huidige strenge wapenbeleid in Brazilië versoepelen. In januari tekende president Bolsonaro al een decreet dat het makkelijker moet maken om een wapen te kopen. Tot afschuw van de tegenstanders van wapenbezit.

Zij zagen de gebeurtenissen in Suzano juist weer als bewijs dat de wapenwet vooral niet versoepeld moet worden. Dan kunnen namelijk nog meer van dit soort jongens wapens in handen krijgen. Waardoor het geweldsprobleem in Brazilië alleen maar groter zou worden. En als andere leerlingen of leraren ook gewapend waren geweest, waren er volgens hen alleen maar meer slachtoffers gevallen.

Op sociale media werd zelfs volop gesuggereerd dat de moordpartij in Suzano het gevolg was van Bolsonaro’s voorliefde voor wapens.

In hun haat naar elkaar toe lijken beide kampen te vergeten dat ze uiteindelijk vooral hetzelfde willen: minder onschuldige slachtoffers door geweld. Maar ik ben bang dat de schietgrage gekken op deze wereld aan die wens sowieso geen boodschap hebben.

Deze column verscheen op 21 maart 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s