Maduro kan propagandastrijd bijna niet winnen

Totdat Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender er twee jaar geleden in de buurt werden ontvoerd, was ik nog nooit in de Colombiaanse stad Cúcuta geweest. Met zo’n 700.000 inwoners is het ook geen wereldstad te noemen. Maar dit weekend komt daar verandering in. Journalisten uit alle hoeken en gaten zijn er deze week neergestreken. En ook zelf ben ik er intussen alweer voor de derde keer terug.

Want zaterdag zullen de ogen van de wereld gericht zijn op Cúcuta. Dat is namelijk de dag waarop volgens Juan Guaidó, die zichzelf vorige maand uitriep tot president van Venezuela, humanitaire noodhulp zijn land binnen zal worden gebracht.

Die hulp ligt nu opgeslagen in een pakhuis in, je raadt het al: Cúcuta. Want de Colombiaanse stad ligt pal aan de grens met Venezuela. Wat het plan van Guaidó precies is, is onduidelijk. Maar hij kan zich er nu al van verzekeren dat de wereld zal meekijken hoe vrijwilligers op de een of andere manier gaan proberen de noodhulppakketten het land binnen te krijgen.

En dat publiek heeft Guaidó hard nodig. Toen hij zichzelf vorige maand uitriep tot president waren de verwachtingen hooggespannen onder zijn aanhangers. Zou dit het einde betekenen van Nicolás Maduro die volgens hen heeft gefraudeerd bij zijn herverkiezing en het land aan de afgrond heeft gebracht? Zou Guaidó daadwerkelijk voor een omslag gaan zorgen in de Venezolaanse crisis?

Om dat te bereiken is het voor Guaidó cruciaal dat hij het leger meekrijgt. Maar afgezien van een enkeling blijft vrijwel de gehele legertop Maduro nog altijd trouw. Niet zo heel verwonderlijk, aangezien zij de laatste jaren flink hebben geprofiteerd van zijn regime.

De bedoelingen van Guaidó, die gesteund wordt door de VS, zijn dan ook duidelijk. Zaterdag is niet uitsluitend bedoeld om noodhulp het land binnen te krijgen. Het gaat er ook om het leger voor het blok te zetten. Maduro heeft gezegd dat deze humanitaire hulp het land niet binnen mag komen. Maar wat gaat het leger doen om hen tegen te houden? Zijn ze echt in staat om te gaan schieten op hun eigen landgenoten?

Volgens Maduro is er simpelweg sprake van een show, met als achterliggend doel van de Verenigde Staten om een invasie in zijn land uit te kunnen voeren. Dat laatste is overigens niet volledig uit de lucht gegrepen. Want Trump heeft al meerdere keren gezegd dat alle opties op tafel liggen.

Ik ben bang dat een Amerikaanse invasie de crisis in Venezuela niet zomaar zal oplossen. Integendeel. Net zomin als de noodhulp die Guaidó naar binnen wil brengen. Dat is uiteindelijk vooral een propagandamiddel.

Maar wel een heel slim propagandamiddel als je het vanuit het perspectief van de oppositie bekijkt. Want Maduro lijkt zaterdag eigenlijk alleen maar te kunnen verliezen. Als de noodhulp uiteindelijk Venezuela wél binnenkomt bewijst Guaidó dat het leger Maduro’s bevelen niet meer opvolgt. En als de noodhulp het land niet binnenkomt, dan zal Maduro er opnieuw de schuld van krijgen dat hij zijn volk laat verhongeren.

Maar goede propaganda of niet: of de Venezolanen het voedsel en de medicijnen die ze zo hard nodig hebben binnenkort echt gaan ontvangen, dat weet ik nog niet zo zeker.

Deze column verscheen op 21 februari 2019 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s