Nederland loopt achter

Een waar kunstwerk van stempels, stickers en gepriegelde data is het. De vaccinatiekaart van mijn dochter is in drie jaar tijd al behoorlijk vol geraakt. Deze maand was het weer zover en mocht ik met haar langskomen voor de zoveelste prik in haar nog korte leventje.

Ze kreeg dezelfde standaardvaccinaties als kinderen in Nederland, maar daar bovenop kon ik haar in Brazilië ook gratis laten inenten tegen ziektes die in tropische landen vaker voorkomen. Zoals gele koorts en hepatitis A.

Als moeder en groot voorstander van vaccineren, stelt me dat gerust. En het blijkt ook geen overbodige luxe. Toen er hier afgelopen jaar een uitbraak was van gele koorts en de vaccins dreigden op te raken, wist ik dat ze al beschermd was.

Toch krijg ik vaak de vraag of de gezondheidszorg in Brazilië wel goed geregeld is. Vooral toen ik zwanger was, informeerden veel mensen bezorgd hoe ik dat ging doen met bijvoorbeeld de bevalling. Nu ben ik particulier verzekerd en dat betekent dat je gebruik kunt maken van een geweldig netwerk van hypermoderne ziekenhuizen, zonder lange wachtlijsten en met doktoren die alle tijd voor je hebben.

Aan de publieke gezondheidszorg in Brazilië valt in dat opzicht helaas nog veel te verbeteren. Maar juist op vaccinatiegebied lopen ze toch echt voor op ons in Nederland. Daar kwam ik achter nog voordat mijn dochter werd geboren.

Na 34 weken zwangerschap kon ik namelijk langskomen bij de gezondheidspost bij mij om de hoek. Daar kreeg ik gratis en voor niets een vaccinatie tegen kinkhoest. Baby’s kunnen daar zelf namelijk pas na een paar maanden tegen worden ingeënt. Dat betekent dat ze in het kwetsbare begin van hun leventje onbeschermd zijn en veel risico lopen. In Nederland komen om die reden jaarlijks zo’n honderd baby’s in het ziekenhuis terecht.

Dat is te voorkomen door de zwangere moeder in te enten, want de antistoffen worden via de placenta doorgegeven aan de baby. Brazilië zag het belang van deze vaccinatie al vier jaar geleden in. Maar ondanks het feit dat onder andere RTL Nieuws de afgelopen jaren meerdere keren aandacht aan dit probleem besteedde, gebeurde er in Nederland lange tijd niets.

Gelukkig las ik een paar maanden geleden eindelijk een goed bericht. Het kinkhoestvaccin voor zwangere vrouwen wordt eind volgend jaar het in het vaccinatieprogramma opgenomen. En nu maar hopen dat de meeste aanstaande moeders het belang hiervan inzien. Daarin verschilt Brazilië overigens weer niet zoveel van Nederland. Want ook hier is het helaas een trend dat mensen hun kinderen minder vaak laten inenten.

Mijn dochter was trouwens ook niet blij met de prik die ze kreeg. Maar gelukkig maakte de rode pleister op haar been veel goed.

Deze column verscheen op 29 november 2018 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s