Bij de tijd

Het waren verwarrende tijden in Brazilië de afgelopen weken. En dan heb ik het eens niet over de verkiezingen die het land op z’n kop zetten. Nee, het probleem zat hem vooral in het bijhouden hoe laat het nou precies was.

In dit enorme land met vier verschillende tijdzones, ligt verwarring altijd al op de loer. Het feit dat sommige staten wel aan zomertijd doen en andere niet, maakt het nog ingewikkelder. En als je dan ook nog gaat schuiven met de datum waarop die zomertijd wordt ingevoerd, dan vraag je natuurlijk om problemen.

Het was de afgelopen jaren redelijk overzichtelijk. In mijn woonplaats São Paulo ging de klok op de derde zondag in oktober om middernacht een uurtje vooruit. Net als in de andere staten die meedoen aan de zomertijd. Maar vorig jaar riep president Temer opeens dat het dit jaar anders moest. Er waren tenslotte verkiezingen. En de voorzitter van het electoraal hof had een verzoek bij hem ingediend om de invoering van de zomertijd uit te stellen tot november. Het verschil tussen de sluitingstijden van de stemlokalen zou anders te groot zijn.

Zondag 4 november moest de nieuwe datum worden. Maar eind september kwam de Minister van Onderwijs opeens in opstand. Hij voorzag grote problemen. Want 4 november was precies de eerste dag waarop de enorm belangrijke toelatingsexamens voor de universiteit werden afgenomen. Waarbij op tijd komen van het grootste belang is. Want anders gaat de deur onverbiddelijk op slot, zoals ik vorig jaar in mijn column beschreef.

Als de zomertijd juist op die dag werd ingevoerd, zouden veel studenten in verwarring worden gebracht en te laat komen, aldus de minister van Onderwijs. De president gaf hem gelijk en stelde de invoering uit tot 18 november. Vrijwel alle Braziliaanse media publiceerden die beslissing, die nog wel moest worden bevestigd in de Staatscourant. Maar dat gebeurde niet. En amper twee weken later kwam de president terug op zijn besluit. De zomertijd zou toch op 4 november worden ingevoerd.

Of het protest van de Vereniging van Braziliaanse Luchtvaartmaatschappijen daar iets mee te maken had, werd niet gezegd. Maar volgens hen zouden veel passagiers de dupe worden van het geschuif met data. En dus wilden zij de invoering juist op 4 november laten staan.

Opvallend genoeg kwamen door alle aandacht voor het probleem de meeste studenten gewoon op tijd bij hun examen. Terwijl de technische systemen van de vliegtuigmaatschappijen duidelijk in de war waren. Toen ik vorige week in het vliegtuig zat, klopte er niets van de lokale tijden die op het schermpje voor mijn neus stonden.

Gelukkig kan ik op mijn ouderwetse horloge nog wel vertrouwen. En daardoor weet ik dat ik op dit moment in tijd net zo ver verwijderd ben van Nederland als van steden in het noordwesten van Brazilië. In Nederland is het slechts drie uur later, en in bijvoorbeeld de stad Rio Branco juist drie uur vroeger dan in São Paulo. Het blijft bizar, die tijd.

Deze column verscheen op 8 november 2018 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s