Beste woordvoerder, ontkennen is zinloos

Het was een verhaal waarvan ik van tevoren wist dat ik er geen vrienden mee zou maken. Dat hoort soms nu eenmaal bij het werk. Als je problemen aan de kaak stelt, is niet iedereen daar blij mee. Maar sommige reacties op Curaçao op mijn reportage over vluchtelingenkinderen die van hun ouders worden gescheiden, zijn wel erg bijzonder. Want het zijn geen buitenstaanders die twijfels zaaien over mijn verhaal, maar direct betrokkenen die de feiten glashard ontkennen.

Ik knipperde een paar keer met mijn ogen toen ik zag wat mijn collega’s van het Antilliaans Dagblad afgelopen weekend schreven. “Geen kinderen in illegalenbarakken SDKK”, kopte de krant. In een directe reactie op mijn reportage stelt directeur Urny Floran van de SDKK-gevangenis dat geen kinderen in de barakken zitten opgesloten. Een opmerkelijke reactie, want in mijn reportage beweer ik nergens dat er kinderen in de barakken worden vastgehouden:

Integendeel, het verhaal gaat juist over het feit dat ongedocumenteerde kinderen van hun ouders worden gescheiden op het moment dat de ouders worden opgepakt. De kinderen worden op dat moment tijdelijk, meestal enkele dagen, naar een kindertehuis of pleeggezin gebracht. Op het moment van uitzetting worden ze weer herenigd met hun ouders.

Dat is de officiële procedure. Maar er is iets vreemds aan de hand. Want woordvoerder Imro Zwerver van het Korps Politie Curaçao lijkt van deze gang van zaken niets te weten. In het artikel in het Antilliaans Dagblad wordt hij als volgt geciteerd: “Ik heb navraag gedaan bij de collega’s van Vreemdelingentoezicht en Grensbewaking en zij weten van geen enkel geval van een kind dat eventueel met zijn of haar moeder illegaal is binnengekomen. Er is dus ook geen sprake van dat ouders en hun kinderen van elkaar gescheiden worden. We hebben ook geen idee waar dit soort verhalen vandaan komt.”

Dat kan ik hem best vertellen: van zijn eigen baas. Overigens had ik dat graag persoonlijk aan de woordvoerder uitgelegd, maar op mijn herhaaldelijke pogingen contact met hem te leggen, werd niet gereageerd. Hij wilde blijkbaar niet horen dat minister van Justitie Quincy Girigorie de gang van zaken in een interview met mij op zijn kantoor heeft bevestigd.

De minister vertelde me daar: “Kinderen worden ondergebracht bij een pleegfamilie, en op het moment dat ouders gerepatrieerd worden, vliegen de kinderen samen met ouders terug.” Op mijn vraag of dat regelmatig voorkomt, antwoordde hij: “Regelmatig zou ik niet kunnen zeggen, maar wel vaak. Ik maak een verschil omdat het niet wekelijks voorkomt. Maar het kan wel dat het vier, vijf keer per jaar gebeurt.” De minister heeft de kinderen van Natalia Sabeedra, de Venezolaanse moeder die ik voor mijn reportage sprak, zelfs persoonlijk ontmoet.

Het is denk ik voor iedereen duidelijk dat de toestroom van illegale Venezolanen naar Curaçao geen gemakkelijk probleem is. Minister Girigorie gaf aan dat het vanwege financiële en praktische omstandigheden lastig is om een goede plek te vinden om gezinnen op te vangen. De vraag is alleen of hij dit probleem wel echt wil oplossen. Dat zijn ambtenaren hem in de media voor schut zetten en de problemen ontkennen, geeft weinig vertrouwen. De minister gaf in hetzelfde interview ook al toe dat zijn mensen door gebrek aan kennis van de procedure vluchtelingen misschien niet altijd op de juiste manier hebben geholpen.

Je vraagt je af wat er nog meer misgaat, als zelfs simpele communicatie tussen de minister en zijn ambtenaren blijkbaar niet mogelijk is. Het lijkt me hoog tijd om daar verandering in te brengen. Want dit is niet alleen een probleem voor de Venezolaanse vluchtelingen, maar vooral ook voor de minister zelf.

Deze column verscheen op 27 september 2018 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s