Indianen bescherm je met drones

Als ik vanuit mijn appartement in de Braziliaanse stad São Paulo naar buiten kijk, zie ik niets anders dan grijze torenflats, auto’s die langsrijden en helikopters die overvliegen. Ruim twintig miljoen mensen wonen er in deze metropool. Het is dan ook bijna niet voor te stellen dat er in ditzelfde land nog mensen zijn die nog nooit een auto hebben gezien. Die zelfs niet eens weten wat een auto is.

Vorige week bracht de Braziliaanse overheid beelden naar buiten van één van de tientallen geïsoleerde indianenstammen die hier nog in de Amazone leven. De beelden zijn een jaar geleden met een drone gemaakt. We zien een aantal mensen over een open plek in het oerwoud lopen. In ieder geval één van hen heeft een stok of speer bij zich. De drone die hoog boven hun hoofden vliegt, zien ze niet.

Zelf vind ik het fascinerende beelden. Maar op sociale media merkte ik dat niet iedereen begreep waarom deze gepubliceerd werden: “Laat deze mensen toch met rust!” las ik overal. En dat lijkt natuurlijk ook logisch. We willen dat ze daar blijven wonen, op hun eigen oorspronkelijke manier. En dus laten we ze met rust en dan komt alles goed. Dat is in ieder geval de gedachte. Maar zo simpel werkt het helaas niet.

Want om ervoor te kunnen dat deze stammen inderdaad in het bos kunnen blijven en niet met ons in aanraking komen, hebben ze onze bescherming hard nodig. De Amazone wordt geteisterd door illegale houtkappers en mijnwerkers. En hoewel de jungle gigantisch is, rukken zij in hoog tempo op. Daardoor wordt het leefgebied van de indianen steeds kleiner. Waardoor ze soms letterlijk opgejaagd wild worden.

Er bestaan in Brazilië natuurlijk wel mooie wetten die dit soort illegale activiteiten verbiedt. Maar in de praktijk worden die regels vaak aan alle kanten overtreden. Bovendien heeft het huidige Congres het niet zo op de rechten van de indianen. Het proces om stukken land van indianen af te bakenen en te beschermen is onder de huidige regering stilgelegd. Met als argument: waarom zouden zo weinig indianen recht hebben op zoveel land?

De overheidsorganisatie die de rechten van de indianen moet beschermen, krijgt daar bijna geen geld meer voor. Verschillende van hun uitvalsbasissen in de Amazone zijn al gesloten. Dat zou hebben geleid tot de opruk van illegale houthakkers en mijnwerkers in officieel beschermde gebieden. Waardoor de indianen verder in gevaar worden gebracht.

En juist daarom maakte de organisatie de beelden met een drone en bracht deze naar buiten. Niet omdat wij dat simpelweg zo leuk vinden om te zien. Maar in de hoop om Brazilië en de rest van de wereld wakker te schudden. Om ons ervan te doordringen hoe bijzonder het is dat ze er nog zijn. En dat we deze mensen moeten beschermen. Want als ‘met rust laten’ betekent ‘niets doen’, dan zijn er straks alleen maar nog minder geïsoleerde indianenstammen over.

Deze column verscheen op 30 augustus 2018 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s