Abortus: prenatale holocaust of levensredder?

“Seksuele voorlichting om te kunnen beslissen, anticonceptie om abortus te vermijden en legale abortus om niet dood te gaan.” Dat staat er in witte letters op de groene sjaaltjes geschreven. De sjaaltjes die massaal worden gedragen door de Argentijnse voorstanders van abortus. Voor hen is het duidelijk wat er op het spel staat vandaag. Abortus is geen moord, abortus redt juist levens. Maar dat is nog altijd een controversiële gedachte in het overwegend katholieke Zuid-Amerikaanse land. Waar de senaat vandaag zal stemmen over een nieuwe wet.

In het land van de paus is abortus nu officieel alleen toegestaan als een vrouw verkracht is of als haar leven in gevaar komt. Maar het mag dan hartstikke illegaal zijn, dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet voorkomt. Sterker nog, naar schatting een half miljoen vrouwen zouden jaarlijks abortus plegen in het Zuid-Amerikaanse land, hoewel dat natuurlijk lastig te controleren is zonder officiële cijfers. Maar door gebrek aan seksuele voorlichting en moeilijke toegang tot anticonceptie voor jonge meiden, is een zwangerschap soms lastig te vermijden.

Als je in Argentinië vervolgens voor abortus kiest, is dat vaak met gevaar voor eigen leven. Veruit de meeste vrouwen die hun zwangerschap willen afbreken zijn aangewezen op clandestiene klinieken of nemen thuis, zonder medische begeleiding, pillen in om een miskraam op te wekken. Anderen nemen zelfs hun toevlucht tot breinaalden of andere scherpe voorwerpen. Gemiddeld één keer per week overlijdt een vrouw in Argentinië door complicaties na een illegale abortus. Duizenden belanden jaarlijks in het ziekenhuis.

Veel Argentijnen vinden het dan ook tijd om de abortussen uit de illegaliteit te halen. Vandaag stemt de senaat over een nieuwe abortuswet. Als die wordt aangenomen dan kunnen vrouwen voortaan tot veertien weken abortus laten plegen. Maar het is nog totaal onzeker of dat wel gaat gebeuren. Want er zijn maar weinig zaken die zulke heftige reacties oproepen.

Zo werden in een provinciestad posters opgehangen met het gezicht van een senator. Hij werd aangespoord om tegen de wet te stemmen, met de tekst: ‘Nee tegen de prenatale holocaust!’ Artsen gingen de straat op om kenbaar te maken dat ze nooit abortussen zullen uitvoeren. Tegelijkertijd durfden enkele actrices juist toe te geven dat ze een abortus hebben ondergaan. En voorstanders van de wet voeren ook al wekenlang campagne.

Het wordt een nek-aan-nekrace in de senaat vandaag. Volgens de laatste voorspellingen lijkt het erop dat het wetsvoorstel het net niet gaat halen. En dat betekent dat wanhopige vrouwen voorlopig nog steeds zullen blijven overlijden. Zoals deze week nog Liliana, moeder van twee kinderen. Ze liep een infectie op na een illegale abortus en ging pas naar het ziekenhuis toen het te laat was. Afgelopen zaterdag overleed ze, slechts 22 jaar jong.

Deze column verscheen op 8 augustus 2018 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s