Bloemen voor een kogel

Ontspannen staan ze voor de deur van de school te kletsen. Een groepje moeders met hun dochters. Het is zaterdagochtend, de dag voor Moederdag, en dat gaan ze vieren met een speciaal feest op school. Maar dan komt er plotseling een jongen aanlopen met getrokken pistool.

Hij loopt recht op een van de vrouwen af en probeert haar tas te pakken. Totdat een andere moeder opeens naar voren stapt. Het blijkt een agente buiten diensttijd die in een paar seconden haar wapen heeft gepakt en de overvaller neerschiet. Op minder dan een meter afstand raakt ze hem vol in zijn borst. Alles wordt vastgelegd met de beveiligingscamera die voor de school hangt. (Bekijk hier de beelden. Let op: dit kan als schokkend worden ervaren.)

De overvaller overleeft het niet. Daardoor belandt hij op een lange lijst van mensen die door de politie in São Paulo is doodgeschoten. Vorig jaar waren het er bijna duizend. Dat betekent dat één op de vijf mensen die door geweld om het leven kwamen, door de politie werd gedood. Het Braziliaanse politiekorps is een van het dodelijkste ter wereld en ligt zwaar onder vuur.

Natuurlijk is er een andere kant van de medaille: er komen ook vaak agenten om tijdens hun gevaarlijke werk. Veel Brazilianen hebben dan ook helemaal niet zo’n moeite met schietgrage agenten. ‘Een goede crimineel is een dode crimineel’ wordt vaak gezegd. Wat hen betreft was het voorbeeld van de ‘politiemoeder’ natuurlijk prachtig. Want iedereen wil liever dat deze lafaard doodgaat in plaats van één van de kinderen voor de school.

Veel Braziliaanse veiligheidsexperts zijn het erover eens dat de agente correct heeft gehandeld. Ze moest tenslotte in een paar seconden beslissen wat ze ging doen. Vrijwel iedereen ziet haar dan ook als een held.

Maar de gouverneur van São Paulo ging nog een stapje verder. Hij besloot haar extra in het zonnetje te zetten op Moederdag. Voor het oog van de klikkende camera’s, het is tenslotte een verkiezingsjaar, kreeg ze bloemen. En hoewel sommige Brazilianen het daar volledig mee eens waren, schoot het bij anderen juist in het verkeerde keelgat.

De overheid zegt namelijk wel dat de politie minder mensen moet doodschieten, maar beloont dus tegelijkertijd agenten die net iemand hebben gedood. De gouverneur haastte zich nog om te zeggen dat het ‘niet ideaal’ was dat de jongen was overleden. “We hebben liever dat mensen niet doodgaan.” Maar echt geloofwaardig klonk dat niet meer na zijn bloemen en een dikke zoen.

Deze column verscheen op 17 mei 2018 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s