Nog geen afscheid van de cheque

‘Ehm, zou je me misschien willen helpen met invullen?’ vraag ik aan het meisje aan de andere kant van de balie. Ze kijkt me een beetje vreemd aan, voordat ze de pen uit mijn hand pakt.

Waarschijnlijk vraagt ze zich af waarom die vreemde blonde buitenlander in vredesnaam haar hulp nodig heeft. Voor haar is dit natuurlijk de normaalste zaak van de wereld.

Maar het chequeboekje dat tussen haar en mij op de balie ligt, blijft voor mij een soort prehistorisch voorwerp. Ik ben geboren in de jaren tachtig en op het moment dat cheques in Nederland in de vergetelheid raakten, had ik alleen nog maar een spaarpot.

In Brazilië is het gebruik van cheques de afgelopen jaren ook flink afgenomen. Toch werden er vorige maand nog altijd zo’n veertig miljoen cheques geïnd. Terwijl internetbankieren hier ook gewoon bestaat. Veel Brazilianen zijn juist gek op technologie en regelen van alles via hun telefoon. Overal is tegenwoordig een app voor. En daar maken de Brazilianen goed gebruik van.

Zo is vrijwel nergens ter wereld de taxi-app Uber zo populair als hier. Net als apps waarmee je eten kunt laten thuis bezorgen, of je boodschappen. En als je thuis een manicure of massage wilt, regel je dat hier op dezelfde manier. Betalen doe je uiteraard gewoon via de app. En ook pinnen is hier de normaalste zaak van de wereld. Zelfs de bierverkopers tijdens carnaval hadden vaak een mobiel pinapparaat bij zich.

Toch lijkt een ander deel van de bevolking maar moeilijk mee te gaan in al die veranderingen. Niet alleen gebruiken zij nog altijd cheques, ik zie ook regelmatig lange rijen bij de bank staan van mensen met stapels papieren rekeningen in de hand. In plaats van hun rekeningen online te betalen, staan ze in de rij om dat bij de balie te doen. Het zijn dezelfde mensen die nooit een rekening automatisch zouden laten afschrijven, daarvoor is het wantrouwen veel te groot.

Zelf moet ik bekennen dat ik juist een stuk minder vertrouwen heb in losse stukjes papier waarop ik zelf een bedrag moet schrijven. Echt vaak heb ik cheques gelukkig ook niet nodig. In de Braziliaanse praktijk kom ik ze vooral tegen op plekken waar je best flinke bedragen moet betalen, maar waar je niet kunt pinnen. Dat is om de een of andere reden meestal het geval in de medische sector, bijvoorbeeld bij privéklinieken en fysiotherapeuten, waar ze vaak alleen cash en cheques accepteren. Ik hoop altijd maar dat hun medische kennis wat meer up-to-date is.

Deze column verscheen op 1 maart 2018 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s