Niet zwemmen zonder staart

Dromen zijn er in alle soorten en maten. Veel mensen willen graag mooie reizen maken, de loterij winnen of beroemd worden. Maar sommige mensen dromen een stuk verder ‘out of the box’.

David Moreira uit Rio de Janeiro bijvoorbeeld. Met zijn zwoele reebruine ogen, donkere halflange haren en gebruinde torso zou hij op het strand van Rio de Janeiro eigenlijk niet opvallen.

Maar David is geen gewone man: hij is een triton, een mannelijke zeemeermin. En hij is niet alleen. Honderden Braziliaanse vrouwen en dus ook mannen verruilen hun gezonde benen maar wat graag voor een vissenstaart. Zeemeermin zijn is duidelijk niet alleen de ultieme droom voor kleine meisjes die Ariël uit Disney willen worden.

Dit is David in zijn element:

View this post on Instagram

Olá irmãos 🙏🏻🌈💦

A post shared by SEREIO 🧜🏼‍♂️ (@davihmoreira) on

Of wat dacht je van Mirella Seraz, de eerste professionele zeemeermin in Brazilië:

Het ‘zeemeerminnen’ dat zij doen is hier een heus werkwoord geworden. De laatste jaren is het een steeds populairdere lifestyle. Het betekent zoveel als je kleden en zwemmen als een zeemeermin. Intussen zouden er al zo’n duizend Braziliaanse zeemeerminnen en tritons zijn. Zij maken deel uit van een wereldwijde gemeenschap.

In Brazilië is hun aantal vooral gegroeid sinds het land in de ban raakte van een soap die vorig jaar op de nationale televisie werd uitgezonden. De hoofdpersoon daarin wilde zelf een zeemeermin zijn en werkte zelfs in het aquarium. De titelsong heette niet voor niets ‘sereia’, oftewel ‘zeemeermin’ in het Portugees.

Intussen worden er hele websites aan gewijd met uiteenlopende tips voor de zeemeerminnen en tritons. Je kunt cursussen volgen om te leren zwemmen als een zeemeermin en langdurig je adem in te houden. En de staarten kun je eenvoudig via internet bestellen, in alle kleuren van de regenboog. Je kunt zo aan de slag als je wil.

Maar daar is het Braziliaanse Instituut van Metrologie, Kwaliteit en Technologie wat minder blij mee. Het instituut startte onlangs een campagne om te waarschuwen voor de gevaren van het zeemeerminzwemmen. Vooral voor kinderen en tieners zou het link zijn. Omdat je niet kunt staan met de staart aan. Bovendien zouden ze door de vin uit evenwicht worden gebracht en moeilijker hun hoofd boven water kunnen houden.

De waarschuwing zorgde voor ophef in de Braziliaanse zeemeerminnengemeenschap. Volgens hen is het enorm overdreven en schrikt het mensen af. Er zijn tenslotte nog geen dode zeemeerminnen te betreuren. Tegen een Braziliaanse krant vertelde een van de tritons: “het is net als met fietsen, daarbij kan een kind ook verongelukken. Het is gewoon een kwestie van oefenen.”

De Braziliaanse zeemeerminnen en tritons laten zich in ieder geval niet zomaar tegenhouden en willen niet meer zwemmen zonder staart. Ook David spartelt er nog altijd fanatiek op los in de zee bij Rio de Janeiro. Soms komen dromen blijkbaar gewoon uit.

Deze column verscheen op 22 februari 2018 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s