De macht van het gespikkelde kippetje

“Olifantje in het bos…”, begin ik te zingen. “Nee, nee!” roept m’n dochter. Oké, dat is duidelijk. Geen olifantjes vandaag. “In de maneschijn dan?”, probeer ik nog. “Nee, nee”, zegt ze streng. “Galinha Pintadinha!”

Wie? Wat? Ik hoor het jullie denken. Maar ik durf te wedden dat er in Brazilië geen enkele ouder is die de Galinha Pintadinha, oftewel het gespikkelde kippetje, niet kent. Deze blauwe kip met witte stippen en zijn vriendjes zijn hier razendpopulair bij jonge kinderen. Zo populair zelfs dat ze intussen op het punt staan om ook internationale records te verbreken op YouTube.

Met gepaste trots kondigden verschillende Braziliaanse media het deze week aan: hun eigen Galinha Pintadinha is op YouTube bijna net zo’n grote hit als zangeres Rihanna. Op het kanaal van de zangeres staan blijkbaar de meeste video’s die meer dan 100 miljoen keer zijn bekeken. 29 stuks om precies te zijn. Maar haar record dreigt nu te worden afgepakt door het Braziliaanse gespikkelde kippetje. De Galinha Pintadinha hijgt Rihanna in de nek met 28 video’s die meer dan 100 miljoen keer zijn bekeken.

Het succes van de blauwe Braziliaanse kip begon toevallig ook op YouTube. De twee bedenkers wilden in 2006 het idee voor een nieuwe animatieserie verkopen aan een televisiekanaal voor kinderen. Bekende oude Braziliaanse kinderliedjes zouden in een modern jasje worden gegoten. Omdat het hen uiteindelijk niet lukte om naar de afgesproken vergadering te komen, zetten ze de video op YouTube en stuurden de link op.

Het televisiekanaal vond het niks en het clipje werd snel weer vergeten. Totdat de makers zes maanden later opeens ontdekten dat de video al meer dan een half miljoen keer was bekeken. Sindsdien is de Galinha Pintadinha niet meer weg te denken uit de huishoudens van Brazilianen met kleine kinderen. De oorspronkelijke video is inmiddels meer dan 477 miljoen keer bekeken.

De blauwe kip doet het niet alleen goed op het beeldscherm, je vindt hem hier ook terug op rugzakken, speelgoed, kleding, bekers en als knuffel. Het merk is uitgegroeid tot een internationaal imperium. De kip bestaat nu ook in het Spaans als Gallina Pintadita en in het Engels als Lottie Dottie Chicken.

Het enorme succes op YouTube betekent helaas ook dat Braziliaanse peuters vaak wel erg veel naar een beeldscherm staren. Maar voor mijn eigen dochter maakt het al bijna niets meer uit of ze blauwe kip wel of niet ziet: ze kent de liedjes toch al uit haar hoofd.  En dus zingt ze vrolijk in het Portugees met me mee dat de kip een rokje draagt. Een detail dat ze me elke dag sowieso rustig twintig keer vertelt. Ook dat is blijkbaar de macht van het gespikkelde kippetje…

Deze column verscheen op 1 februari 2018 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s