Bang voor een miskraam

Het is de grote angst van veel zwangere vrouwen: een miskraam, of later in de zwangerschap een doodgeboorte. Niemand die gewenst zwanger is, wil uiteraard zijn ongeboren kindje kwijtraken. Maar voor sommige vrouwen speelt er meer mee. In het Centraal-Amerikaanse land El Salvador is de angst nog groter. Want daar kan een miskraam of doodgeboorte ook hele andere gevolgen hebben.

Teodora del Carmen Vásquez was in 2007 hoogzwanger toen ze op haar werk opeens hevige buikpijn kreeg. Ze belde een ambulance, maar die kwam niet opdagen. Op het toilet raakte ze buiten bewustzijn. Toen ze wakker werd in een plas bloed, waren er nog steeds geen verplegers en dokters. In plaats daarvan kwam de politie.

De toen 24-jarige vrouw was haar baby verloren. En dat niet alleen: ze werd ook nog eens gearresteerd. Volgens Teodora was het kindje levenloos ter wereld gekomen. Maar de autoriteiten geloofden haar versie van het verhaal niet. Ook al had de jonge vrouw zelf nog het alarmnummer gebeld, in hun ogen had Teodora haar baby vermoord.

In het overwegend katholieke El Salvador gelden enorm strenge anti-abortuswetten. In veel andere landen waar abortus verboden is, zijn er nog wel uitzonderingen op de regel. In het geval van verkrachting bijvoorbeeld, of als de moeder van het ongeboren kind gevaar loopt. Maar in El Salvador gelden deze uitzonderingen niet. De rechten van het ongeboren kind gaan zonder uitzondering boven die van de moeder. Abortus is altijd verboden en bovendien strafbaar.

Officieel staat er twee tot acht jaar cel voor. Artsen zijn gedwongen om vrouwen aan te geven als ze denken dat er sprake is van abortus. Doen ze dat niet, dan riskeren ze zelf een lange gevangenisstraf. Daardoor is er veel angst en argwaan. Vrouwen die een miskraam hebben gehad, worden in het ziekenhuis soms onterecht beschuldigd van abortus. Sinds de strenge wet eind jaren negentig in werking trad, zijn er al tientallen vrouwen veroordeeld.

In het geval van doodgeboorte later in de zwangerschap, zoals bij Teodora, worden de vrouwen soms zelfs beschuldigd van moord. En daar staat minimaal dertig jaar cel voor. Dat was dan ook de straf die zij in 2008 van de rechter opgelegd kreeg.

Deze week was het tijd voor het hoger beroep. Haar advocaten waren optimistisch. De eerste autopsie, waaruit bleek dat Teodora’s baby na de geboorte was gestikt, zou niet juist zijn uitgevoerd. Twee onafhankelijke medische experts pleitten in haar voordeel. Maar ook dat kon de rechters niet op andere gedachten brengen.

Teodora blijft vastzitten. Zij raakte tien jaar geleden niet alleen haar baby kwijt, maar ook haar leven.

Deze column verscheen op 15 december 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s