De grote worm

Vanuit de lucht zie ik mijn woonplaats São Paulo als een monster: een grijze massa gebouwen waar geen einde aan lijkt te komen. Vanaf de grond is het zo mogelijk nog moeilijker om je te oriënteren.

Veel straten en buurten lijken op elkaar. Echt belangrijke herkenningspunten zijn schaars. De stad is zo groot dat zelfs mensen die hier hun hele leven wonen nog steeds niet in alle wijken zijn geweest.

Toch is er in die grijze wirwar van gebouwen en straten één weg die mijn hart gestolen heeft. Een weg die voor mij symbool staat voor alles wat São Paulo lelijk én tegelijkertijd mooi maakt. Iedereen hier kent hem als de ‘Minhocão’, de ‘grote worm’. Het is een viaduct dat zich in ruim drie kilometer een weg baant door het centrum van São Paulo. Het betonnen gevaarte is al sinds 1970 in gebruik. Elke dag rijden er tienduizenden auto’s overheen.

De grote worm krioelt letterlijk alle kanten op. Altijd is hij in beweging. De weg draait naar links en naar rechts, stijgt tientallen meters om dan plotseling weer te zakken. De gebouwen ernaast staan er zo dicht op dat je soms zelfs naar binnen kunt kijken. Flarden muziek waaien de weg op. De was die uit de open ramen wappert is bijna aan te raken. Flats versierd met straatkunst en verticale tuinen worden afgewisseld door grote grijze betonnen vlakken.

Meters lager is er een andere wereld ontstaan. Daklozen hebben hun kartonnen dozen neergezet tegen de pilaren van het betonnen bouwwerk. Voor hen betekent de grote worm vooral bescherming. Terwijl boven hun hoofd de auto’s doordenderen. Totdat het half tien ’s avonds is.

Om de omwonenden toch nog wat rust te gunnen wordt de weg ’s nachts namelijk afgesloten. Net als op zondag. Dan maken de auto’s plaats voor hardlopers en fietsers. Honden worden er uitgelaten. Families strijken er neer voor een picknick. Er wordt gevliegerd en gerolschaatst. In een stad met weinig parken is de grote worm op zondag een ware attractie.

Een attractie die al jarenlang voer voor discussie is. Voor sommigen is het viaduct een doorn in het oog. Zij zouden hem het liefst helemaal willen slopen. Anderen willen er een permanent park van maken, inclusief planten en bomen. En weer anderen roepen dat de files zonder de grote worm nog erger zouden worden. Voor hen is de weg onmisbaar.

Zelf zou ik het eeuwig zonde vinden als het viaduct zou verdwijnen. São Paulo heeft misschien niet veel iconen. Maar de grote worm, mooi in al zijn lelijkheid, is er toch zeker één van.

Deze column verscheen op 7 december 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s