Stiekem best fijn: zonder agenda

Hij is onmisbaar in het leven van veel Nederlanders: de agenda. Voordat ik emigreerde had ik er ook één. Een ouderwets papieren ding, zwart, met dunne lijntjes. Die ik dan vol priegelde met allerlei afspraken en andere dingen die ik niet mocht vergeten. Ik dacht altijd dat ik verloren was zonder dat boekje. Of dat op z’n minst mijn sociale leven dan verloren was.

Maar vijf jaar in Brazilië kunnen rare dingen met je doen. Gek genoeg krijg ik het nu vaak al benauwd als ik ook maar een agenda zie. Voor elk bezoekje aan Nederland moet ik dan ook altijd even omschakelen. Vrienden en familieleden trekken soms al weken van tevoren enthousiast hun agenda’s om etentjes, koffiedates en dagjes uit in te plannen.

Zodra dat gebeurt, betrap ik mezelf vrijwel meteen op een onrustig gevoel. Help! Ik weet toch helemaal niet wat ik over drie weken precies wil doen? Terwijl ik daar vroeger geen enkel probleem mee had. Hoe meer plannen hoe beter, dacht ik altijd.

Toch kun je mijn benauwde reactie ook niet helemaal typisch Braziliaans noemen. Want een Braziliaan zou de afspraak een paar weken van tevoren rustig maken. En hem dan waarschijnlijk snel weer vergeten. Want een agenda heeft hij niet. En afspraken die je drie weken van tevoren maakt, gelden pas echt als je ze op het laatste moment herbevestigt.

Dat is niet alleen zo bij afspraken met vrienden, maar ook bijvoorbeeld met de dokter of tandarts. Zo krijg ik elke maandag aan het einde van de dag een WhatsApp-bericht van de assistente van mijn fysiotherapeut. En niet alleen maar als herinnering. Want elke week opnieuw moet ik dan mijn afspraak voor de volgende ochtend herbevestigen. Doe ik dat niet, dan wordt er rustig een andere patiënt ingepland.

Het klinkt misschien omslachtig, maar intussen ben ik er redelijk aan gewend. En stiekem is het best fijn: heb je toch geen zin om op te stap te gaan? Smoesjes zijn niet meer nodig. Je bevestigt de afspraak gewoon niet. En als de ander dat wel doet, dan zeg je dat je helaas toch niet kan. Best simpel eigenlijk.

Maar wat als iemand dan met jou op het laatste moment afzegt? Ik hoor het mijn oude agendaliefhebbende ik al roepen. Terwijl je juist zo’n zin had om de deur uit te gaan? Geen paniek, ook dat is het voordeel als niemand een agenda heeft: als je je op zondag verveelt, zijn er opeens genoeg mensen die nog gewoon tijd hebben om af te spreken.

Deze column verscheen op 19 oktober 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s