Heimwee naar koekhappen

Buitenlanders hier spreken er altijd met een mengeling van verbijstering, bewondering en afgrijzen over: Braziliaanse kinderfeestjes. Ik kende de verhalen, maar de afgelopen jaren bleven het voor mij nog mysterieuze evenementen. Pas nu ik zelf een peuterdochter heb, moet ik er ook aan geloven. En dat heb ik geweten.

Vergeet het thuis spelletjes doen, speurtochten door de buurt of midgetgolfen: daar doen ze in Brazilië allemaal niet aan. Wel aan animatieteams, gehuurde ballenbakken en goodiebags na afloop. Het maakt niet uit of de jarige in kwestie nog baby of peuter is: gefeest zal er worden.

Een thema is verplicht. Denk bijvoorbeeld aan prinsessen, voetbal, circus, piraten of astronauten. En de versiering daarvoor regel je natuurlijk niet zelf. Daar huur je iemand voor in. Net als het personeel dat de hapjes en drankjes maakt en rond brengt. En een professionele fotograaf die de jarige job en alle gasten vastlegt.

Dat zijn er trouwens nogal wat, want niet alleen de vriendjes van het jarige kind zijn uitgenodigd. Ook hun ouders, zusjes en broertjes komen gezellig mee. Een gemiddeld feestje heeft dan ook al snel tussen de vijftig en honderd gasten. Die prop je natuurlijk niet allemaal in je eigen woonkamer, maar in de feestzaal die bij vrijwel elk appartementencomplex hoort.

Aan zo’n festijn hangt uiteraard wel een prijskaartje. Ouders geven er rustig meer dan duizend euro aan uit. En dan hebben we het over de Braziliaanse middenklasse, die daar maanden voor spaart. Bij de allerrijksten wordt er gewoon een paar duizend euro tegenaan gegooid. Alles om het perfecte kinderparadijs te creëren.

Kinderen hebben dan ook een speciaal plekje in de Braziliaanse maatschappij: bovenop een enorm voetstuk. Zelfs nu Brazilië economisch in zwaar weer verkeert, wordt er op sommige dingen nog steeds niet bezuinigd: kinderfeestjes en speelgoed. Sterker nog, het afgelopen jaar groeide de speelgoedsector zelfs met tien procent.

De absolute top in de verkoop van speelgoed vond afgelopen week plaats. Vandaag is het in Brazilië namelijk de Dag van de Kinderen. Naast hun verjaardag en kerstmis, is dit de dag waarop ze allemaal nog wat meer worden verwend dan op al die andere dagen van het jaar. En dat betekent vooral één ding: cadeautjes!

Al wekenlang deden winkeliers er natuurlijk alles aan om mij over te halen enorm veel cadeaus te kopen voor mijn kind. Gelukkig heeft zij nog geen flauw idee dat er überhaupt zoiets bestaat als de Dag van de Kinderen. Net als dat het concept verjaardag nog niet echt aan haar is besteed. Maar dat blijft natuurlijk niet zo. Misschien dat ik dan oudhollandse spelletjes maar als thema moet nemen. In plaats van hapjes van de catering kunnen we dan tenminste gewoon gaan koekhappen.

Deze column verscheen op 12 oktober 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s