‘Help, we hebben gewonnen!’

Als voetbalfan wil je natuurlijk niets liever dan dat jouw club wint, toch? Je zou dan ook denken dat het goed nieuws is dat de Braziliaanse club Íbis Sport op de eerste plek staat in hun divisie. Maar niets is minder waar. Fans van de club uit het noordoosten van Brazilië balen als een stekker. Sterker nog, ze zijn teleurgesteld in de spelers. Want winnen, dat was niet de afspraak.

Al twee jaar lang had de club geen enkele wedstrijd gewonnen. Nederlaag na nederlaag volgden elkaar op. Tot drie weken geleden. Opeens won de club hun wedstrijd met één – nul. En daar bleef het niet bij. De volgende twee wedstrijden werden plotseling ook gewonnen. Tot ontsteltenis van de fans. Hun team stond namelijk bekend als ‘het slechtste ter wereld’.

Die titel stamt nog uit de jaren tachtig. Toen presteerde de club het zelfs om drie jaar en elf maanden lang geen enkele wedstrijd te winnen. En ja, daar waren ze dus trots op. Hoewel het nu jaren later is, bleef de club middelmatig tot slecht spelen. Verliezen was hun identiteit geworden, de kern van hun bestaan.

Toen de club vorige maand dringend geld nodig had, besloten ze supportersleden te gaan werven. Voor omgerekend slechts vijftig eurocent kon je supporterslid worden van ‘het slechtste team ter wereld’. ‘Help Íbis verliezen’, was de slogan van de campagne die voor meer dan duizend nieuwe leden zorgde.

Maar toen begon de club dus plotseling te winnen. Dat was niet de bedoeling. Op sociale media uitten de fans hun onvrede: “Wat een triest moment! Ik hoop dat alles snel weer normaal wordt en we weer gaan verliezen”, twitterde een fan. Een ander schreef: “Ontsla de coach en de directie. Dit is niet mijn Íbis!”. En één van de nieuwe supportersleden voegde eraan toe dat hij zijn vijftig eurocent terug wil.

Natuurlijk is het kritiek met een dikke knipoog. Maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Het label van ‘slechtste team ter wereld’ gaf de club namelijk veel gratis aandacht. Hoe moeten ze zichzelf straks dan gaan verkopen? De huidige identiteitscrisis van de club zorgt natuurlijk nog wel eventjes voor veel aandacht. Maar zoals een van de fans al schreef: “Straks zijn we gewoon het zoveelste winnende team.”

Deze column verscheen op 5 oktober 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s