Bevrijder of B-acteur?

Hij wordt vergeleken met Rambo en James Bond. De Venezolaan Oscar Pérez is zowel speciaal agent, helikopterpiloot als acteur. Zijn Instagram-account stond vol met foto’s en video’s waarin hij trots liet zien wat hij allemaal kan. Duiken met z’n machinegeweer bijvoorbeeld. Of nonchalant uit een helikopter hangen. Ook kan hij met z’n pistool over z’n schouder naar achteren schieten, terwijl hij om te richten slechts gebruik maakt van een make up-spiegeltje.

De filmpjes zijn zó over the top dat het vooral iets komisch heeft, maar Oscar Pérez lijkt zichzelf erg serieus te nemen. Dat bleek in ieder geval wel uit de video die hij een week geleden opeens plaatste. Geflankeerd door een aantal gemaskerde gewapende mannen in uniform, las hij met een strak gezicht een boodschap voor. Hij eiste het onmiddellijke aftreden van president Maduro en zei dat er die dag actie zou worden ondernomen om de macht aan het volk terug te geven.

Diezelfde dag vloog hij met een gestolen politiehelikopter naar het hooggerechtshof in de hoofdstad Caracas. Er werden een paar granaten op het dak gegooid, maar niemand raakte gewond. Ook zou er zijn geschoten op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

President Maduro was er als de kippen bij en sprak meteen over een terroristische aanslag en een couppoging. Maar veel Venezolanen zijn een week later nog steeds in verwarring. Is Pérez echt uit op de val van de president? Sommigen hopen van wel. Maar waarom was het dan zo’n gekke ‘mislukte’ aanval? Is hij niet juist door Maduro ingehuurd?

In Venezuela wordt al maanden dagelijks gedemonstreerd tegen president Maduro en zijn regering. Veel Venezolanen zijn wanhopig door de ellendige economische situatie in hun land, waardoor een groot tekort is aan voedsel en medicijnen. Bij de protesten kwamen al negentig mensen om het leven. Vlak voor de aanval van Pérez waarschuwde Maduro nog dat hij zou ingrijpen als er pogingen zouden worden ondernomen om de regering met geweld omver te werpen.

De actie van Pérez kwam Maduro dan ook misschien wel erg goed uit. Het gaf hem in ieder geval nieuwe munitie om hard op te treden, terwijl de situatie in het land elke dag chaotischer en grimmiger wordt. Gisteren bestormden aanhangers van Maduro het parlement, waar de oppositie de meerderheid heeft. Verschillende parlementariërs werden in elkaar geslagen.

Tegelijkertijd dook Oscar Pérez opeens ook weer op. Na zijn aanval van vorige week dacht iedereen dat hij was gevlucht. Maar in een nieuwe video verklaarde hij dat hij terug is in Caracas en ‘klaar om de strijd voor de bevrijding van het vaderland voort te zetten’.

De grote vraag blijft of-ie dat in opdracht van Maduro doet of niet. Ik ben, hoe dan ook, benieuwd naar zijn volgende stunt. Zijn prachtige Instagram-account is deze week helaas offline gehaald. Maar een aantal pareltjes zijn gelukkig door medegebruikers bewaard. Want of hij nu de toekomstige bevrijder is van Venezuela of gewoon een slechte B-acteur: deze parachutesprong vanuit een helikopter samen met een hond leverde hem in ieder geval duizenden fans op:

Deze column verscheen op 6 juli 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s