‘Ik ben een dief’

Het staat er echt. In grote zwarte hoofdletters dwars over zijn voorhoofd: ‘Ik ben een dief en een loser.’ Niet met viltstift of met balpen. Nee, op het voorhoofd van een 17-jarige Braziliaanse jongen staan de woorden getatoeëerd. Permanent zichtbaar voor iedereen om hem heen.

Of hij ook echt een dief is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maycon en Ronildo dachten in ieder geval van wel. Deze twee Braziliaanse mannen vonden de aan drugs verslaafde tiener vorige week terwijl hij een fiets aan het stelen was. Dat is tenminste hun versie van het verhaal. De jongen zegt dat hij dronken was en dat hij alleen maar over de fiets struikelde.

Hoe dan ook, Maycon en Ronildo namen de jongen mee en zeiden dat ze hem zouden tatoeëren. “Ik smeekte hen nog om mijn armen en benen te breken, als ze dit maar niet zouden doen”, zei hij later tegen een Braziliaanse krant. Maar tatoeëerder Maycon zette de woorden op zijn hoofd, terwijl Ronildo alles filmde. Lachend riepen ze: “Het gaat pijn doen!”

Trots deelden de twee de video via Whatsapp. Niet zo slim natuurlijk, want voordat ze het wisten werd het filmpje massaal gedeeld en werd het duo opgepakt door de politie. Ze worden verdacht van marteling. Maar daar zijn veel Brazilianen het niet mee eens.

Voor veel mensen staat het als een paal boven water dat de tiener inderdaad de fiets wilde stelen. En dieven, die moet je keihard aanpakken. Vooral omdat de politie dat in hun ogen niet doet. Slechts een fractie van alle berovingen in Brazilië wordt bestraft. Het recht in eigen hand nemen zou volgens hen daarom de enige oplossing zijn.

Dat een groot deel van de Brazilianen zo denkt, bleek wel uit de reacties op een inzamelingsactie om de tatoeage van het hoofd van de jongen te verwijderen. De initiatiefnemer kreeg in korte tijd honderden berichten, negentig procent daarvan waren bedreigingen. Bovendien werden er ook inzamelingsacties gestart om de proceskosten te betalen voor Maycon en Ronildo.

Volgens zijn familie is Maycon een goede jongen, die in de kerk zingt. Alsof die twee dingen iets met elkaar te maken hebben. Dat hij sadistische trekjes heeft lijkt me wel duidelijk. Van de familie van Ronildo heb ik nog niets gezien. Misschien niet zo gek ook. Want wat bleek uiteindelijk? Als hij consequent was geweest had hij ook een tatoeage op z’n eigen voorhoofd laten zetten: Ronildo werd bijna tien jaar geleden zelf veroordeeld voor een beroving.

Deze column verscheen op 15 juni 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s