Strijd tussen superhelden

“Ik word liever overreden door een bus dan dat ik tegen jullie zou liegen.” Het mag misschien wat theatraal klinken, maar het leverde oud-president Lula gejuich op van duizenden uitzinnige aanhangers. Als iemand nog altijd een menigte kan bespelen is het Lula wel.

Hoewel zijn trouwe aanhangers weinig aanmoediging nodig hadden, ze waren speciaal naar de Braziliaanse stad Curitiba gekomen om hun held te steunen. Want hun geliefde Lula moest gisteren voor de rechter verschijnen.

En niet zomaar een rechter: Sergio Moro is intussen net zo’n volksheld als Lula. Hij is degene die de afgelopen drie jaar tientallen politici en mensen uit de zakenwereld naar de gevangenis stuurde vanwege hun betrokkenheid bij een enorm corruptieschandaal. Dat wordt hier Operatie Wasstraat genoemd. Niemand lijkt veilig voor Moro, zelfs Lula niet.

Vaak leggen de veroordeelden verklaringen af over collega’s, zodat ze zelf strafvermindering krijgen. Daardoor blijft de lijst van verdachten groeien. Lula, die president van Brazilië was in de gouden tijd van 2003 tot 2011, is nu verdachte in vijf verschillende strafzaken. De held van links Brazilië wordt verdacht van corruptie, witwaspraktijken en het belemmeren van de rechtsgang.

Gisteren werd hij voor het eerst door rechter Moro aan de tand gevoeld. Het was een ontmoeting die in de Braziliaanse media vooraf als een spannende voetbalwedstrijd werd benaderd. Op de cover van een populair weekblad werden Lula en Moro als twee boksers afgebeeld, op een andere als een soort superhelden die de strijd met elkaar zouden aangaan.

Natuurlijk is het eigenlijk een strijd tussen Lula en de aanklagers, zoals Moro deze week nog even benadrukte. Maar dat doet er voor de meeste Brazilianen niet toe. De twee grote helden die oog in oog met elkaar zouden komen te staan, dat was waar het om draaide.

Lula’s tegenstanders hoopten tevergeefs dat hij meteen in de boeien zou worden geslagen. Ondanks alle beschuldigingen van corruptie is hij op dit moment namelijk de favoriet om de presidentsverkiezingen volgend jaar weer te winnen. Maar dan moet de oud-president wel op vrije voeten blijven, want anders gaat het hele feest niet door.

Rechter Moro is nu dan ook de man met de macht. Zijn oordeel kan de toekomst van Brazilië bepalen. Hopelijk is dat een toekomst zonder corruptie. Maar of dat met of zonder Lula zal zijn, dat blijft nog even een verrassing.

Deze column verscheen op 11 mei 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s