Paniektelefoontje

De vrouw aan de telefoon klinkt volledig overstuur. “Ik ben beroofd, ik ben beroofd!” roept ze huilend. Het telefoontje komt van een onbekend nummer, maar de stem lijkt op die van mijn schoonmaakster die op dat moment in mijn appartement aan het werk is. “Rose, ben jij het?” Snikkend zegt ze: “Ja, je moet me helpen!” De telefoon wordt overgenomen door een man. Zijn boodschap is duidelijk: “We houden Rose vast. Als je niet betaalt, maken we haar af.”

Zijn kille woorden staan in schril contrast met de speelgoedwinkel waar mijn man en ik op dat moment staan. Omringd door felgekleurd speelgoed proberen we te begrijpen wat er aan de hand is. “Is onze schoonmaakster echt ontvoerd?”

Hoewel het voor ons de eerste keer was, blijken dit soort telefoontjes vrij normaal te zijn in Brazilië. En bovendien steeds vaker voor te komen. Het idee is simpel: criminelen doen alsof ze een familielid of vriend van je hebben ontvoerd. Ze laten die persoon pas weer gaan als je een bepaald bedrag hebt overgemaakt of als beltegoed hebt gestort. Je mag niet ophangen, want dan zou je natuurlijk je familielid kunnen bellen en erachter kunnen komen dat diegene gewoon in orde is.

Veel van dit soort telefoontjes worden vanuit de gevangenis gepleegd. Door criminelen die een zakcentje proberen te verdienen door willekeurig mensen te bellen en hen op deze manier op te lichten.

Opgelicht worden is natuurlijk nooit fijn. Of je gegevens je nu ontfutseld worden via valse e-mails of dat je bankpas wordt geskimd. Maar dat ze in dit geval gebruikmaken van je angst dat er iets is gebeurd met je familie of vrienden, maakt het voor mijn gevoel toch extra naar. Vooral omdat ontvoeringen hier daadwerkelijk voorkomen. De laatste jaren gelukkig een stuk minder dan vroeger, maar het zou in theorie kunnen kloppen dat iemand is ontvoerd. Ik kan me best voorstellen dat sommige mensen gaan twijfelen.

Gelukkig waren wij met z’n tweeën en nam Rose snel haar mobieltje op, waardoor we zeker wisten dat ze veilig was. Maar het gegil van de vrouw en de kille stem van de oplichter klonken angstvallig overtuigend. Nee, dan heb ik toch liever een anonieme phishing e-mail die ik gewoon meteen in mijn prullenbak kan gooien.

Deze column verscheen op 27 april 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s