Een stad zonder reclame

Haar krukje heeft ze op deze warme zondag in het enige streepje schaduw naast een lantaarnpaal gesleept. Ik knik naar het meisje als ik langs loop. Ze kijkt een beetje sip. Wat niet zo raar is, want veel saaiere baantjes dan die van haar zijn er bijna niet te bedenken.

In het weekend zie je ze op veel kruispunten in São Paulo staan. Of als ze geluk hebben, zoals het meisje bij mij voor de deur, zitten ze op een krukje. In hun handen een bord dat vaak net zo groot is als zijzelf, meestal in de vorm van een pijl. ‘3-kamerappartementen met balkon’ staat er bijvoorbeeld op.

De pijlen wijzen naar de plek waar in korte tijd weer een nieuwe torenflat zal verrijzen. Daar staat dan een kantoortje met daarin een maquette van het nieuwe gebouw. Soms is er zelfs een modelappartement gebouwd, zodat de potentiële kopers van de appartementen goed kunnen zien waar ze misschien wel gaan wonen.

Om die klanten op de juiste plek te krijgen, zijn er dus de meisjes met reclameborden op kruispunten in de buurt. Maar eigenlijk mag dat helemaal niet. Want sinds tien jaar is vrijwel elke vorm van reclame op straat verboden in São Paulo.

De burgemeester besloot toen dat al die reclameborden zorgden voor visuele vervuiling. En dus voerde hij een wet in die de borden verbood. Sinds 1 januari 2007 zie je bijna geen reclame-uitingen meer in het straatbeeld van São Paulo. Hier vind je geen grote billboards van fastfoodketens, kleding- of frisdrankmerken langs de weg. Op de stadsbussen is geen advertentie te bekennen. En buiten op de stoep bij winkels staan geen borden. De boetes zijn hoog en dus werkt het.

Maar er is dus één groep die zich van de wet niet zoveel lijkt aan te trekken: de vastgoedsector. Hoewel ze dat natuurlijk wel slim aanpakken. In principe zie je de meisjes op de kruispunten alleen in het weekend staan. Dan is er namelijk veel minder controle. Bovendien worden de borden dus vastgehouden. Daardoor zijn ze ook zo weer weg te halen als er toch iemand komt controleren.

En blijkbaar is het het risico waard. Want ondanks de huidige economische crisis in Brazilië loopt het storm in het kantoortje verderop bij mij in de straat. Met dank aan het verveelde meisje.

Deze column verscheen op 20 april 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s